Delegacija Srbije, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, boravi u Kini, gde će učestvovati na trećem Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put.

Pored bilateralnih susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom i sa Van Hu Ningom, „kineskim Kisindžerom“, i drugih važnih sastanaka, u Pekingu će biti potpisano više strateških sporazuma, među kojima i sporazum o sveobuhvatnoj saradnji i slobodnoj trgovini. Na važnom međunarodnom skupu očekuje se učešće zvaničnika iz 130 zemalja, među kojima i predsednika Rusije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Grčke, Mađarske, kao i predstavnika 30 međunarodnih organizacija. Forum se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative „Pojas i put“, a teme su povezivanje, zeleni razvoj i digitalna ekonomija, a biće održani i tematski seminari o nesmetanoj trgovini i drugim vidovima saradnje.

Vučić je za Novosti potvrdio da „potpisujemo nekoliko bitnih strateških dokumenata, o sveukupnoj saradnji, o slobodnoj trgovini, što je od posebnog značaja za našu zemlju“.  „Mi smo suviše mali da bih mogao da kažem da je to izuzetno važno i za Kinu, ali za nas svakako jeste“, istakao je Vučić i najavio da će biti i važnih saobraćajnih i infrastrukturnih projekata, čiji se ugovori takođe potpisuju. Prema njegovom objašnjenju, „to su sve veoma važne stvari za nas, ali i pokušaj da dovedemo što je moguće više investitora iz Kine, jer u prethodnom periodu smo malo uspeli da promenimo tu strukturu“.  „Uspeli ili se tako dogodilo da veći broj ljudi i investitora dolazi iz Azije, nego što je bio slučaj ranije. I dalje je Evropa dominantna, ali ne u meri u kojoj je bio slučaj ranije“, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here