8. oktobra u Vukovaru je, u organizaciji Udruženja pčelara „Cornacum“, održano je 15. međunarodno organoleptičko ocenjivanje meda. Pčelari iz Rusande su se sa ovog ocenjivanja vratili sa pet zlatnih odličja.

Navikli smo da nam se sa takmičenja sa medaljama oko vrata vraćaju sportisti. Ovog puta medalje su doneli pčelari. I to ne bilo kakve medalje. Pet zlatnih odličja u Melence, Zrenjanin i Srbiju doneli su Branislav Mijatov, Saša Stanković, Milovan Mijatov, Miroslav Micić i Miodrag Milivojev.

Pčelarenje Saše Stankovića rezultat je druženja sa pčelarima iz Melenaca. Danas je Saša nosilac zlatnog odličja za suncokretov med.

Med od uljane repice Miroslava Micića poneo je zlatnu medalju. Proizvodnja ovog meda je izuzetno zahtevna, ali je on i pored toga uspeo da napravi vrhunski proizvod.

Zlatnu medalju poneo je i Miodrag Milivojev. Proizvodi više vrsta meda, a ovog puta poneo je nagradu za najukusniji suncokretov med.

Nažalost, nismo imali priliku da o zlatnoj medalji razgovaramo sa Mijatov Milovanom koji je bio opravdano odsutan, ali je njegov šumski med sem zlatne medalje u Hrvatskoj dobio i pohvale kolega iz Društva pčelara „Rusanda“. Posetu Melencima i Društvu pčelara „Rusanda“ iskoristili smo za razgovor sa Halas Ivicom koji je pratio zlatne momke na takmičenju u Hrvatskoj, a koji je i sam vrstan pčelar. Nažalost, ove godine nije predao med na ocenjivanje u Vukovaru. Da jeste ne bi mu bilo ravnog.

Ukupni pobednik i dobitnik pehara na ocenjivanju u Vukovaru je Blaženka Knežević iz Šiškovaca koja je posebnu nagradu dobila i za najbolje ocenjeni med među pčelarkama dok je najbolje ocenjeni med bio medljikovac Boža Đorđevića iz Garešnice. Odličje za najbolje ocenjeni inostrani med, kao što je predsednik Društva pčelara „Rusanda“ Branislav Mijatov i rekao, takođe je stiglo u Srbiju, a poneo ga je Radomir Vlačo iz Sečnja za svoj livadski med.