Vučić – Pojas i put prerasta u globalni projekat impresivnih razmera

0
25

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na prvoj sesiji Foruma za međunarodnu saradnju na visokom nivou, na temu “Povezanost u otvorenoj globalnoj ekonomiji” i izjavio da inicijativa Pojas i put nastoji da podstakne bližu saradnju između država i naroda kroz zajedničke napore usmerene na rešavanje globalnih izazova i napredak celog čovečanstva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da inicijativa “Pojas i put” prerasta u globalni projekat impresivnih razmera zasnovan na infrastrukturnoj povezanosti kopnom, morem, vazduhom i sajber prostorom, preko trgovinskih investicija finansijskih tehnoloških, preko virtuelne povezanosti i sve to do povezivanja ljudi kroz kulturu, turizam, obrazovanje i nauku. On je u govoru na prvoj sesiji foruma istakao da je priorite te vizionarske inicijative saradnja u pet ključnih oblasti – međunarodna saradnja, povezivanje institucija, neometana finansijka integracija, veze među ljudima, i podsetio na reči kineskog predsednika Si Đinpinga da pravi pristup bavljenja izazovima globalnih razmera ide kroz veću povezanost i veću inkluzivnost. “Stara kineska poslovica kaže ako želite da budete bogati prvo izgradite puteve, mogla bi danas da se preformuliše u ‘ako zemlja želi da ima prosperitet, da se ekonomski razvije trebalo bi prvo da razvije ekonomsku infrastrukturu, puteve, pruge i luke”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija pridaje ogroman značaj negovanju prijateljstva sa Kinom, kao i da je bilateralna saradnja trenutno na najvišem istorijskom nivou. “Zato smo prihvatili inicijativu produbljavanja saradnje sa Kinom. Srbija je na evropskom putu ali je tokom svoje istorije uvek bila istok zapadu i zapad istoku, zemlja gde su najvažniji putevi koji povezuju Evropu i Aziju. Tema panela oslikava stratešku orjentaciju konceptu razvoja Kine. Ova inicijativa stremi jačanju saradnje država i u cilju prosperiteta celog čovečanstva i razvoja globalne ekonomije”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Kina sa EU jedan od najvažnijih motora ekonomskog jačanja Srbije poslednjih godina, kao i da je Srbija pozitivan primer koji pokazuje da su međunarodne inicijative opravdane. “Za malu ekonomiju poput Srbije protekla decenija je bila decenija napretka zalaganja, prepuna izazova, ali sa mapom koja ide ka povezanosti i strateškoj saradnji kroz brojne projekte i zajedničke inicijative u kojima smo aktivno uključeni i odlučni da to sprovodimo sa drugim zemljama na osnovu uzajamnog uvažavanja i poštovanja”, rekao je predsednik Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here