Petković – Beograd opredeljen za mirno rešavanje otvorenih problema na Kosovu i Metohiji

0
32

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je u razgovoru sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad istakao čvrstu i principijelnu opredeljenost Beograda za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i problema u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Petković je posebno istakao koje je sve korake Beograd preduzeo u cilju normalizacije situacije na severu KiM i ukazao da Priština nije preduzela neophodne mere koje bi vodile smirivanju tenzija i deeskalaciji, već svakodnevno povlači dodatne eskalatorne poteze s ciljem izazivanja novih kriza i tenzija i etničkog čišćenja našeg naroda. On je istakao poziv Beograda i spremnost Srpske liste da učestvuju na lokalnim izborima na severu KiM, prenevši sagovornici da Priština, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, koči i sabotira taj proces različitim uslovljavanjima i administrativnim preprekama, jer ne želi da izbore sprovede, navodi se u saopštenju.  Petković je naznačio da Priština tragične događaje od 24. septembra u Banjskoj koristi za dodatni teror i obračun sa srpskim narodom, što rezultira odlivom srpskog stanovništva sa njihovih vekovnih ognjišta.

Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, Petković je posebno istakao prisustvo kosovske policije na severu KiM, koja svakodnevno teroriše i zastrašuje Srbe, što vodi ka novim tenzijama i krizama. Petković je naglasio da Beograd ostaje iskreno zainteresovan da se što pre sedne za pregovarački sto i da se u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here