Brnabić – Srbija raste i postaje zemlja biotehnologije

0
48

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, otvarajući Međunarodnu konferenciju “Budućnost biotehnologije”, da je Srbija na prvoj konferenciji, postavila osnove za razvoj ekosistema biotehnologije u Srbiji – da raste i bude nacija biotehnologije.

Ana Brnabić je, otvarajući Međunarodnu konferenciju “Budućnost biotehnologije” (Biotech Future Forum) koja se održava u Palati Srbija, poželela dobrodošlicu gostima iz Svetskog ekonomskog foruma, UNDP-a (Program Ujedinjenih Nacija za razvoj). Posebno je zahvalila našim naučnicima iz sveta koji su došli na forum. “Postavili smo scenu za jak eko sistem, otvorili naučno tehnološke parkove, postavili prioritete u investicijama. Najmoderniji Data centar u Kragujevcu, dostupan je svim institutima i naučno tehnološkim parkovima”, rekla je premijerka, najavivši potpisivanje memoranduma o razumevanju sa jednim od lidera u biotehnologijama.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je u trenucima očaja, tokom pandemije korone, biotehnologija za nekoliko meseci pronašla rešenje i omogućila pravljenje vakcine protiv te bolesti. “To mi daje samopouzdanje da ćemo u slučaju novog sličnog događaja biti spremni. Vakcine i nova vrsta lečenja uz pomoć biotehnologije daju novi aspekt medicini i to postaje nešto što je fokusirano na pojedinca, a ne na statistiku”, rekla je Begovićeva.

Konferencija se po drugi put održava u Beogradu, u organizaciji Vlade Srbije u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i uz podršku BIO4 kampusa. Forum je okupio više od 600 učesnika iz oko 30 zemalja, predstavnika vlada, akademske zajednice, naučnih i istraživačkih institucija i privrede. Na panelima će se razgovarati o temama iz oblasti biotehnologije, bioinformatike, bioinženjeringa i biomedicine. Poseban program biće posvećen zelenoj biotehnologiji, održivim rešenjima i inovacijama koji vode ka “zelenijoj” i ekološki održivoj budućnosti. Na jednom od panela će učestvovati i predstavnici naše dijaspore, naučnici i istraživači koji rade na vodećim svetskim univerzitetima i u velikim multinacionalnim kompanijama. Posebna sesija biće posvećena temema životne sredine. Na jednom panelu će se govoriti o tome kako od nauke doći do industrije i kako da se uradi tehnološki transfer onoga što rade naši naučnici i istraživači i kako da se to komercijalizuje, a čuće se i primeri uspešne prakse iz više zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here