Istraživanje, članstvo u EU – 46% za, 37% protiv

0
15

U Srbiji 46 odsto građana podržava članstvo u Evropskoj uniji, 37 odsto je protiv, dok 17 odsto nije moglo da se izjasni, pokazuje danas objavljeno istraživanje Instituta za evropske poslove.

Kada bi se sutra raspisao referendum o članstvu Srbije u EU, za ulazak bi glasalo 44 odsto ispitanika, protiv bi bilo 30, dok bi 10 odsto bilo uzdržano. Oko polovine stanovnika, 48 odsto, smatra da Srbija ne bi trebalo da odustane od članstva u EU, dok 33 odsto smatra suprotno, a 19 nema stav. Istraživanje je rađeno od 11. do 29. maja ove godine.

Na skali od jedan do pet, 44 odsto ispitanika je odnose Srbije i EU ocenilo ocenom tri, dok tri petine građana smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, što je češće mišljenje muškaraca nego žena i stanovnika gradskih naselja u odnosu na periferiju, dok 23 odsto ne vidi korist od saradnje.

Kada je reč o tome ko je najveći prijatelj Srbije iz EU, prema mišljenju 27 odsto ispitanika to je Mađarska, Grčka je pala na drugo mesto sa 20 odsto ispitanika koji je vide kao najboljeg prijatelja, za pet odsto ispitanika to je Nemačka, a svaki deseti ispitanik ne vidi nijednu članicu EU kao prijatelja Srbije.

Kada je reč o najvećim neprijateljima, za 26 odsto ispitanika to je Velika Britanija, za 17 odsto Hrvatska, 11 odsto smatra da je najveći neprijatelj Nemačka, dok petina ne vidi nijednu državu u okviru EU kao neprijateljsku.

Građani smatraju da Srbija ima najbolje odnose sa Mađarskom, 37 odsto, i Bosnom i Hercegovinom, 14 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here