Kisić – Srbija postiže značajne rezultate na planu populacione politike

0
36

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić istakla je danas u Ženevi da je Srbija jedina država u regionu koja je prošle godine zabeležila porast broja rođene dece.

Ministarka Kisić je na plenarnoj sednici Regionalne konferencije o stanovništvu i razvoju ukazala na to da je stopa fertiliteta u Republici Srbiji 2007. godine iznosila oko 1,4, dok je 2022. godine porasla na 1,63 i bila je nešto iznad evropskog proseka. Ona je, predstavljajući Izveštaj o oceni napretka u ostvarivanju ICPD Programa akcije za Republiku Srbiju, naglasila da je naša zemlja jedna od retkih država koja je institucionalizovala pitanja demografije i populacione politike, budući da je 2020. godine formirano i posebno ministarstvo – Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Prema njenim rečima, Srbija postiže veoma dobre rezultate na planu populacione politike, reproduktivnog zdravlja stanovništva, rodne ravnopravnosti, socijalne inkluzije, što  ovaj izveštaj i pokazuje. Izveštaj je, između ostalog, pokazao da je zdravstvena zaštita žena u toku trudnoće i porođaja prioritet u našoj zemlji, da 96,6 odsto žena ima najmanje četiri posete lekaru u toku trudnoće, a 99,9 odsto porođaja se odvija uz nadzor obučenih zdravstvenih radnika. Takođe, izveštaj beleži i da je 98 odsto dece obuhvaćeno pripremnim predškolskim programom, da je primetan značajan pad stope nezaposlenosti mladog stanovništva i stanovništva radnog uzrasta, dok je i u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena ostvaren značajan napredak. Kisić je podsetila na to da je Vlada Srbije krajem septembra, na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a uz podršku Populacionog fonda UN u Srbiji, donela novu Strategiju aktivnog i zdravog starenja (2024–2030).

Regionalna konferencija posvećena je obeležavanju 30 godina od održavanja prve Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju u Kairu (ICPD), na kojoj je 179 zemalja potpisalo Program akcije, dokument koji je označio suštinsku promenu u načinu razumevanja pitanja u vezi sa stanovništvom i razvojem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here