Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece

0
22

U Srbiji je danas pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica – „Pronađi me“ koji u više zemalja sveta već postoji kao “Amber Alert“. Ovom događaju prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pustio je danas u rad sistem „Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe. Vučić je dao dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada ovog sistema u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da nije bilo nijedne dileme da ovaj sistem zaživi u Srbiji kao i da će ovaj sistem povezati čitavu zajednicu.

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, obratio se na početku prisutnima i zahvalio svima što učestvuju u razgovoru o temama koje su od krucijalne važnosti za bezbednost dece.

O uvođenju Amber Alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine, nakon što je ubijena devojčica Tijana Jurić, a mogućnost uvođenja ovog sistema Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatralo je još 2018. godine. Do pomaka je došlo u februaru 2022, kada su tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsedavajući Fondacije „Amber alert Evropa“ Frank Hoen u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju.  Ovaj sistem pored SAD, zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, Meksiku, Ukrajini, Kini, Ekvadoru, Maleziji, Maroku, Rusiji, a među ovim državama je i Hrvatska, gde ovaj sistem nosi naziv „NENO Alarm“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here