Obustava rada koju su prekjuče u nekim gradovima Vojvodine i Beogradu pokrenuli zaposleni u “Pošti Srbije” nastavljena je i danas proširivši se na još dve radne jedinice u Zemunu.

Stefan Mitrović, predsednik Sindikata radnika pošte „Sloga“, rekao je da su se aktivisti te sindikalne organizacije pridružili spontanoj obustavi rada koju su počele njihove kolege iz Novog Sada. Poštari u protestu zahtevaju povećanje plata za najmanje 30 odsto, zapošljavanje novih radnika i isplatu zarade iz dobiti za prethodnu godinu do kraja oktobra. Više od 90 odsto poštara i kurira Postekspresa i oko 15 odsto šalterskih radnika je prekjuče štrajkovalo na području Novog Sada, u Vrbasu u celosti, delovima Beograda i u Poštanskom centru Pančevo. Danas su im se priključile kolege iz dve radne jedinice u Zemunu.

Poštari u protestu su nezadovoljni zbog toga što su njihove plate 50 odsto niže od republičkog proseka kao i zbog loših uslova rada i ističu da je alarmantno nizak broj zaposlenih u preduzeću, naročito poštara, šalterskih radnika, kurira i onih u preradi. Zbog toga postoji veliki broj žalbi korisnika i zastoja u isporuci pošiljaka. Mitrović navodi da se zaposlenima koji su obustavili rad dosad nije zvanično obratio niko od nadležnih u preduzeću, a da sa terena stižu informacije da se na učesnike obustave rada vrši pritisak da od nje odustanu. Inače, na inicijativu reprezentativnog sindikata „Radnik“ i sindikata JP PTT saobraćaja Srbije „Nezavisnost” povodom obustave rada juče je održan sastanak sa v.d. direktorom „Pošte Srbije“ Zoranom Đorđevićem. Đorđević je informisao predstavnike sindikata da su već preduzete određene mere i da će koordinatori u narednom periodu obaviti razgovore sa svim zaposlenima u jedinicama za koje su nadležni. On je takođe predstavnike sindikata obavestio da je za danas zakazan sastanak sa dostavljačima u Beogradu, a u petak sa njihovim kolegama u Novom Sadu, na kojem će se razgovarati o zahtevima iznetim na protestu.