Kako pravilno dezinfikovati plastenik?

0
325

Dezinfekcija plastenika obično se obavlja tokom jeseni ili u rano proleće. Ona spada u red primarnih stvari koje će uticati na uspešnost proizvodnje rasada i kvalitet povrća koje se u njemu uzgaja.

Više temperature nego što je spoljna kao i povećana vlažnost stvaraju pogodno tle za napredovanje patogena i razmnožavanje i delovanje nepovoljnih insekata koji mogu desetkovati uzgajane biljne kulture. Dezinfekciju plastenika vršite kada ste plodove obrali i završili sa proizvodnjom kultura. Znate i sami koliko vam je važna higijena vlastite kuće u želji da se oslobodite prljavštine, prašine i mikroorganizama, isto tako je i biljkama potrebno očistiti njihovu kuću kako bi donele zadovoljavajuć profit. Mi vam govorimo na koje načine je najbolje očistiti baštu „pod krovom“.

Pre nego što krenete sa dezinfekcijom unutrašnjeg prostora, posvetite se sređivanju plastenika sa spoljne strane. Potrebno je da sklonite predmete koje ste koristili (gajbice, saksije) počupate korovske biljke i napravite sebi stazu (ako je nemate) koja će vas voditi do plastenika kako ne bi gazili po baricama i mokroj zemlji, i na taj način je uneli u svoj plastenik. Jedan mali savet koji vam može pomoći da se oslobodite štetnika. Kao što dobro znate miris određenog začinskog bilja tera insekte koji prave štetu na uzgajanim kulturama. Bosiljak na primer štiti od biljnih vaši, kadifica od krompirove zlatice, dragoljub od bele mušice, a svojim mirisom privlači vrlo koristan insekt – bubamaru, matičnjak je pogodan ako gajite kupusnjače jer ih čuva od štetočina, kupusna muva zbog intenzivnog mirisa žalfije „ostavlja na miru“ kupusnjače. Sa spoljašnje strane plastenika mogu ostati, na mestima njegovog sklapanja, delovi biljaka. U njima se štetočine nekada mogu sakriti te pričiniti štete novim kulturama. Stoga je vrlo važno očistiti i spoljašnost plastenika i to možete učiniti specijalizovanim eko – deterdžentima.

Kada ste se pozabavili spoljnom stranom plastenika i radovima oko istog, vreme je da krenete sa najvažnijim radom – dezinfekcijom unutrašnjosti plastenika. Važno je da ne uklanjate nasumično predmete koji su u plasteniku nego da idete redom. Prvo se iz plastenika uklanjaju metalne, plastične ili drvene potpore za biljke, a preporuka je da se za narednu vegetacionu sezonu nabave nove. Potom se vrši uklanjanje biljnih ostataka, to jest plodova, listova i stabala biljaka (kada se čupa stablo sa njim se izvlači i koren, a ako ste gajili kupus ili neku drugu kulturu kojoj se skida nadzemni deo a koren ostaje ukopan u zemlji, potrebno ga je pojedinačno izvaditi). Za unutrašnju dezinfekciju plastenika potrebno je da uzmete sumporne trake. Postupak se vrši na temperaturi iznad 12 stepeni i prilikom rada koristite zaštitne rukavice i masku. Za površinu od 1 metar kubni troši se od 10 do 20 grama sumpora. Nakon što zapalite sumporne trake, odmah brzo izađite iz plastenika jer se stvara sumpor – dioksid. Kada izađete dobro zatvorite plastenik.

Takođe, važno je da budu zatvoreni svi otvori u plasteniku. Potrebno je da prođe minimum 24 časa i za to vreme ne smete ulaziti u plastenik niti ga otvarati. Nakon toga je potrebno da se plastenik provetri.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here