Obeležena 78. godišnjica dobrovoljnog davalaštva krvi u Vojvodini

0
42

U godini kada Zavod za transfuziju krvi Vojvodine slavi 78. godišnjicu postojanja, naša pokrajina ima 29.000 redovnih dobrovoljnih davalaca krvi i 54.000 jedinica prikupljenih na godišnjem nivou, što gotovo u celosti pokriva potrebe zdravstvenih ustanova u Bačkoj, Banatu i Sremu.

Prikupljene jedinice krvi u najvećoj meri koriste se za hirurške programe, kao i za lečenje hematoloških i onkoloških pacijenata. Međutim, česte su i situacije kada je hitno da se pribavi veliki broj jedinica u kratkom vremenskom roku i zato je potrebno neprestano podsticati ljude na takav humani čin. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naglasio je da je Pokrajinska vlada u prethodnom periodu obezbedila najmoderniju opremu, kao i posebna namenska vozila za potrebe Zavoda za transfuziju krvi, pomoću kojih se prikuplja krv za zdravstveni sistem Vojvodine, te da predstoji rekonstrukcija i dogradnja objekta Zavoda, pošto se završava projektno-tehnička dokumentacija.

O istorijatu Zavoda nešto više je rekla direktorka Nevenka Bujandrić.

Boško Mitrašinović, generalni sekretar Crvenog krsta Vojvodine, rekao je da briga o čoveku treba da bude deo opšte kulture i moralne odgovornosti svih nas.

U znak zahvalnosti za podršku akcijama koje sprovodi Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, danas su pojedincima, opštinskim organizacijama Crvenog krsta, kompanijama, školama i fakultetima u Holu Pokrajinske vlade uručena priznanja uz obostrane želje da dobrovoljnih davalaca krvi bude što više.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here