Rezidba malina koje rađaju dva puta

0
61

Rezidba maline remontantnih (dvorodnih) sorti maline obavlja se u proleće pre kretanja vegetacije, a u zavisnosti od namene plodova i vremena kada će početi njihovo zrenje odrediće se vrsta i način rezidbe.

Ako želimo da kod remontantnih malina imamo rod u junu, onda izdanke iz prethodne vegetacije proređujemo i skraćujemo do prve bočne grančice na kojoj je donela rod u prethodnoj godini, što je najčešće na visini od 70 do 80 cm iznad zemlje. U donjem delu izdanka ostaće pupoljci iz kojih će se razviti rodne grančice koje će doneti rod.  Paralelno sa rastom i razvijanjem grančica i njihovim plodonošenjem razvijaće se i novi mladi izdanci koji će doneti puni rod u tekućoj vegetaciji. Letnji rod je značajno manji nego jesenji rod remontantnih sorti maline.

Mnogo jednostavniji način je košenje svih starih izdanaka maline do zemlje pre kretanja vegetacije. Ako se kosi sve redom najbolje je to uraditi motornim trimerom pri čemu se ostatak izdanka cepa i kao takav ne daje nijedan bočni pupoljak, koji će razviti rodnu grančicu i doneti rod. Posle košenja razviće se mnoštvo mladih izdanaka koji će tokom vegetacije doneti pun rod počev od sredine jula do oktobra.

Zelena rezidba i formiranje reda kod remontantnih sorti maline izvodi se pre početka grananja mladih izdanaka. Tada se vrši proređivanje izdanaka na najviše 20 do 25 izdanaka po 1 m dužnom. Širina reda treba da bude oko 40 do 60 cm radi lakše komunikacije ili sprečavanja padanja izdanaka u međuprostor. Naslon se formira od dve paralelne žice sa spoljnih strana reda na visini od oko 70 do 80 cm i služi da izdanci ne padaju u međuprostor.

Kod bujnijih sorti postavljaju se često i dva naslona sa spoljne strane reda: prvi na visini 70 do 80 cm, a drugi na visini 140 do 150 cm iznad zemlje. Drugi način održavanja izdanaka u uspravnom položaju je stavljanje plastičnih mreža čiji su otvori kockastog oblika dimenzije 15 x 15 cm i ima ih 24 do 28 po dužnom metru. Postavljaju se na visini od 80 do 90 cm od zemlje ako je u pitanju jedan red ili na 70 i 140 cm ako su u pitanju dva reda kod bujnijih sorti. Ova mreža je važna ako je zasad na nagibu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here