Inicijativa za opstanak poljoprivrednika, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice doneli su odluku da izađu na proteste 13. novembra.

Poljoprivrednici su odlučili da organizuju protest a kao glavne razloge naveli su neispunjene zahteva iz sporazuma iz maja za 2023. godinu i nove zahteve za 2024. Traže da subvencije u ratarskoj proizvodnji budu 300 evra po hektaru i podsećaju da  od zahteva ne odstupaju već godinu i po dana. Sedam udruženja poljopvirednika (Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, „Naše mleko“, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Savez udruženja poljoprivrenika Banata, Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje poljoprivrednika Aradac) koji su i ranije pregovarali sa Minstarstvom poljoprivrede, uputili su pre par dana Ministarstvu poljoprivrede dopis u kojem se ograđuju od obrazloženja o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024.

Poljoprivrednici kažu da Ništa o čemu je pričano i dogovarano na sastancima nije uneto u zakon. Naveli su i da intervencije robnih rezervi kao i robna razmena nisu uređenje tržišta, nego još veća komplikacija i direktan uticaj na tržište.  Nešto na šta se sve vreme insistiralo na sastancima je sitemsko, odnosno zakonsko rešenje uređenja robne berze (po uzoru na na robne berze u razvijenim Evropskim državama), sa svim elementima i načinima poslovanja po principu slobodnog tržišta pre svega žitarica i uljarica i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Takođe jasno je  potpisano da se uvede dizel bez akcize za 100 litara po hektaru. Subvencije po hektaru podsticaji za billjnu proizvodnju minimalno 35.000 dinara po hektaru, isplata najkasnije do 31. marta u tekućoj godini o čemu je pričano na sastanku 29. septebra, a ne 12.000 kako je navedeno u sadašnjem predlogu za 2024. godinu. Zatim premija za mleko na istom nivou kao po sporazumu iz maja 19. dinara, a ne 15 kako je navedeno u sadašnjem predlogu za 2024, godinu. Takođe, subvencionisani krediti za poljoprivrednike u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto, koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita. Tu su i podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave, koji treba da ostanu na nivou za 2024, po sporazumu iz maja od 40.000 dinara“, neki su od zahteva poljoprivrednika.