Stomatološke usluge u Srbiji ponovo besplatne za sve

0
163

Usluge stomatologa ponovo će biti dostupne svima uz zdravstvenu knjižicu. Bilo da je u pitanju vađenje zuba, popravka, ili pak čišćenje kamenca, ponovo će sve biti besplatno u domovima zdravlja.

Usluge stomatologa na teret Fonda do sada su koristila deca, trudnice ili stariji od 65 godina, dok su ostali plaćali. Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić pojasnila je da je cilj vratiti stomatologe u domove zdravlja i u gradskim i u seoskim sredinama.

“To znači da će građani koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu moći da koriste besplatne stomatološke usluge. Na ovaj način će besplatne stomatološke usluge biti dostupne svima koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, ali će i mnogi nezaposleni stomatolozi dobiti posao. Da bismo to realizovali, radimo na promeni zakona koji će to omogućiti. Porodični lekar kroz primarnu zdravstvenu zaštitu mora dobiti mesto koje mu pripada. Porodični lekar znači briga, preventiva, dostupnost. Cilj nam je da napravimo dostupan i efikasan zdravstveni sistem od Subotice do Prizrena”, objasnila je ministarka Grujičić.

Građani su ovu ideju podržali, kao i lekari, koji smatraju da je u minulom periodu napravljen propust kada je stomatološka služba bila dostupna u domovima zdravlja samo određenim kategorijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here