Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Pekingu da je tokom razgovora sa predsednikom Kine Si Đinpingom potvrđeno uzajamno partnerstvo, podrška i prijateljstvo u političkom i ekonomskom smislu između dve zemlje.

Premijerka Brnabić je nakon sastanka sa kineskim predsednikom, objasnila da podrška u političkom smislu znači da Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije, kao i da Srbija u potpunosti poštuje politiku jedne Kine. Ona je konstatovala da su ekonomski odnosi između Srbije i Kine veoma dobri, i dodala da očekuje novu eru u odnosima i unapređenje međusobne trgovinske razmene nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Predsednica Vlade je takođe prenela da je Si Đinping nagovestio da će pokušati da tokom sledeće godine dođe u Srbiju, što je, kako je ocenila, velika stvar za našu zemlju i građane. Istovremeno, ona je naglasila da je budućnost „Železare Smederevo” potpuno bezbedna i da HBIS grupa, kao vlasnik kompanije, ima jasne planove za dodatne investicije. Prema njenim rečima, sledeći fokus drugog kruga investicija u „Železari Smederevo” jeste energetska efikasnost i zelena tranzicija, a takođe planiraju da deo železare radi na hidrogen, kako bi se ostvarila ideja da u narednih nekoliko decenija nema emisije štetnih gasova.