Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas sastanak sa ministrom spoljnih poslova Jemena Ahmedom Avadom bin Mubarakom sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu kao i o bilateralnm odnosima i regionalnim pitanjima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće povući nijedan korak koji bi značio priznanje Kosova ni de fakto, ni de jure, niti dozvoliti ulazak u Ujedinjene nacije. „Naše prijatelje zamolili smo da budu uzdržani i da svoje aktivnosti drže zamrznute na tom planu dok se ne završi dijalog“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Jemena Ahmedom Avadom bin Mubarakom. Dačić je rekao da je kolegi iz Jemena objasnio celu istoriju u vezi sa dešavanjima na Kosovu, ali i da mu je predočio ko podržava, a ko ne podržava nezavisnost Kosova.

On je istakao da odnose dve zemlje karakteriše duga tradicija iskrenog prijateljstva, podsetvši da su diplomatski odnosi uspostavljeni 1957. godine i da još iz tih vremena datira veliki broj bilateralnih sporazuma. „Naša trgovinska razmena je relativno mala. Prošle godine iznosila je oko pet miliona dolara“, rekao je Dačić i dodao da postoje velike mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivreda i zdravstva i zdravstvenih usluga, kao i da postoji i zainteresovanost za saradnju u oblasti vojne industrije.

Dačić je rekao da je Jemen u sva tri kruga podržao kandidaturu Srbije za domaćina za specijalizovanu izložbu Ekspo 2027 i da će se Jemen predstaviti na toj izložbi.

Šef diplomatije Jemena rekao je da su sa Dačićem razgovarali o bilateralnim i regionalnim pitanjima, navodeći da se mogu unaprediti stari sporazumi o saradnji u oblasti poljoprivrede, medicine i vojne industrije. Avad bin Mubarak istakao je da mu je drago da će studenti iz Jemena moći da studiraju u Srbiji.

On je izrazio zahvalnost na podršci rešavanju jemenskog pitanja kroz dijalog, istakavši da Jemen podržava sve mirovne predloge, ali da, nažalost, iranski režim to ne omogućava. Avad bin Mubarak istakao je da će Jemen uvek pružiti podršku Srbiji. Kako je rekao, razgovarali su i o dešavanjima u Gazi, jer se trenutno prati uživo prenos genocida i da je međunarodna zajednica to morala da prati.

„Ono što se dešava u Gazi je neprihvatljivo. Žalili smo se na dvostruke standarde i ono što vidimo u Gazi su dvostruki standardi“, istakao je Avad bin Mubarak. On je istakao da bombardovanje nije deo rešenja i da se borba protiv ekstremista mora voditi na drugačiji način. Dačić je rekao da su jordanskog ministra kidnapovali Huti i da je njegov pristup borbi protiv ekstremizma potreban celom svetu.