ZSO jedini mehanizam opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji

0
42

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković ponovio je danas da Zajednica srpskih opština (ZSO) predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da je odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror, progon i eskalatorne poteze nad srpskim narodom. „Zajednica srpskih opština (ZSO) nikada neće biti nevladina organizacija u čije okvire bi predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste. ZSO je najkonkretniji okvir i garant za očuvanje kolektivnih i individualnih prava, ali i ispregovaranih izvršnih nadležnosti za Srbe na Kosovu i Metohiji u najvažnijim društvenim, ekonomskim, političkim, kulturnim, razvojnim, privrednim i bezbednosnim pitanjima. Kao takva, svi dogovori o Statutu Zajednice srpskih opština i već utvrđenih nadležnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, po sporazumima iz 2013. i 2015. godine, moraju da budu u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. A upravo to je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno i nedvosmisleno rekao u lice više puta međunarodnim zvaničnicima, uključujući poslednji sastanak u Briselu sa evropskim liderima.

Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja, a na Kosovu i Metohiji i dalje je na snazi Rezolucija 1244 SB UN i nikakve konferencije za medije, niti pozivanje na takozvani kosovski ustavni sud, koji nema nikakav kredibilitet van pojedinih kabineta ili stranih ambasada, ne mogu da je suspenduju ili ponište. Zajednica srpskih opština sa konkretnim i jasno definisanim nadležnostima za srpski narod je ispregovarana pre više od deset godina u Briselu i ne može jedna izjava, niti nečija lista želja da poništi ono što je garantovala kompletna Evropska unija i na šta su svoj potpis stavili i predstavnici Beograda i Prištine.

Ko ne želi da poštuje sporazume, ali i međunarodno pravo, neka ne pomišlja da jednostrano suspenduje sve važeće dogovore i sporazume iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kojima se jasno definišu nadležnosti ZSO i neka ne pomišlja da poništava sve dosadašnje tekovine dijaloga.

Nažalost, svedoci smo da sila ne mari za međunarodno pravo, ali mi od činjenica i principa nikada ne možemo i nećemo odustati.

Jedno treba svima da bude jasno – predsednik Vučić nikada na pritiske nije reagovao, ma sa koje strane oni dolazili i ma koliko siloviti bili i nastaviće da se snažno bori i za interese srpskog naroda i za mir na Kosovu i Metohiji”, poručio je Petković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here