Pojačane aktivnosti MUP-a u borbi protiv iregularnih migracija

0
33

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić održao je noćas na Horgošu sastanak sa najbližim saradnicima o daljem toku akcije na suzbijanju iregularnih migracija.

Ministar Gašić je poručio da je prioritetni zadatak lociranje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem iregularnih migranata i da će sve snage biti usmerene na hapšenje njihovih vođa i članova jer će se time preseći najvažnija karika u lancu krijumčarenja. On je naglasio da će se prilikom pretrage terena posebna pažnja posvetiti pronalasku takozvanih štekova u kojima ove grupe skrivaju oružje, dodajući da pripadnici MUP-a sprovode pojačane aktivnosti na severu i jugu zemlje, sprečavajući ulazak iregularnih migranata iz Bugarske i Severne Makedonije. Nećemo stati sve dok naši građani na ovim područjima ne budu u potpunosti sigurni i bezbedni, a oni koji čine krivična dela procesuirani. Mi jesmo humana i gostoljubiva zemlja, ali ne i poligon za obračune onih koji su to gostoprimstvo zloupotrebili, ukazao je Gašić.

U akciji suzbijanja iregularnih migracija, koja se sprovodi po nalogu ministra Gašića, a kojom rukovodi pomoćnik direktora policije Dejan Luković, pripadnici MUP-a su pronašli 4.931 iregularnog migranta u pograničnim pojasevima na području Sombora, Subotice, Kikinde i Pirota. Od početka akcije, detaljnom pretragom terena pronađeno je devet automatskih pušaka, pet pištolja, oko 1.655 komada municije različitog kalibra, više stotina stranih pasoša, manja količina narkotika i devet zemunica u kojima su se migranti i krijumčari skrivali. Policijski službenici su od početka akcije kontrolisali 110.157 vozila i 357 objekata. U ovoj akciji uhapšeno je osam krijumčara i zadržano još 190 osoba zbog različitih krivičnih dela. Podneta je 21 krivična prijava za krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, 11 krivičnih prijava u vezi sa oružjem, osam krivičnih prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i 16 krivičnih prijava za druga krivična dela. Takođe, podneto je 569 prekršajnih prijava iz Zakona o strancima, kao i 134 prijave za prekršaje iz Zakona o graničnoj kontroli.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće ovu akciju sve dok problem iregularnih migracija ne bude rešen i lanac krijumčarenja ljudi u potpunosti presečen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here