Podmlađivanje starijih voćaka

0
189

Kada se isplati izvršiti podmlađivanje starijih voćaka? Pomlađivanje starih voćaka se sastoji u tome da se voćke koje su vegetativno oslabile i čiji je vegetativni porast praktično prestao, ponovo dovode u stanje porasta.

Kruna voćaka se može regenerisati, pojačati vitalnost grana i grančica, a time produžiti i period rodnosti. Sastoji se iz jakog skraćivanja svih grana krune, čime se stvaraju uslovi da se iz spavajućih i adventivnih pupoljaka razviju nove grane i grančice. Podmlađivanje se kao pomotehnička mera može raditi u slučajevima: kada je kruna previsoka i ima ogoljene skeletne grane, kad po prestanku rastenja počinje masovno sušenje pojedinih jačih grana i na njima se pojave vodopije, kad je kruna usled lomljenja grana oštećena (pod teretom roda, snega, vetrova i dr.).

Ne obavlja se kod preterano starih, jako iznurenih ili obolelih stabala. Pomlađivanje je pravilnije ako je kruna odnegovana, uz negovanje prilikom obrade zemljišta, uz navodnjavanje, đubrenje i dr. Ali, pomlađivanje je poželjno vršiti vrlo oprezno, zato što se takve voćke izlažu opasnosti od mrazeva. Zato je često najbolje vršiti pomlađivanje postupno dve do tri godine, uz redovno đubrenje i zaštitu lisne mase. Ukoliko su voćke nešto slabije razvijene, uz manje preseke, odsecanjem tanjih grana, može se raditi pomlađivanje. Pre skraćivanja grana potrebno je raditi obilnije đubrenje voćnjaka, radi aktivacije pupoljaka. Prema stanju voćaka (uzrastu, bujnosti, snazi i dr.) Grane se skraćuju jače ili slabije. Nastojati da kruna bude što pravilnija. Skraćivanje grana mora biti više pri vrhu krune, a razvijenije grane se skraćuju jače od manje bujnih.

Takođe, uspravnije grane treba više skratiti, nego one položenije. Skeletne grane treba skraćivati iznad uspravnijih grančica, koje takođe treba jako orezati. Zbog samog zarastanja, paziti na debljinu grane koja se preseca. Da bi uspeh pomlađivanja bio moguć prvo je potrebno proceniti i sagledati sposobnost rastenja nakon pomlađivanja, pa na temelju toga obavljati prekraćivanje grana. Znači da rezultat pomlađivanja ne zavisi samo od tehnike izvršenja, već i daljnje aktivnosti oko obrazovanja nove krune, koja treba biti pravilnog izgleda.

Jaka rezidba aktivira spavajuće pupoljke, pa će se zato iz skeletnih grana pojaviti puno izbojaka, koje treba na najbolji način iskoristiti. Sve uspravnije grane koje rastu ka unutrašnjosti krune potrebno je sasvim ukloniti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here