Na šta treba obratiti pažnju prilikom branja i pakovanja kupusa

0
46

Berba je poslednja operacija u proizvodnji kupusa koja se obavlja u punoj tehnološkoj zrelosti, ali se kao proces razlikuje kod hibrida i sorti. Odlaganje berbe za samo nekoliko dana može prouzrokovati problem.

Važno je znati da se beru samo biljke koje imaju dobro formiranu i zavijenu glavicu. Takođe, odlaganje berbe za samo nekoliko dana može dovesti do pucanja glavica i povećanja mogućnosti za nastanak bolesti, koje prouzrokuje gljiva Alternaria (uzročnik plavetnila i meke truleži), što dovodi do omekšavanja glavica (naročito po vlažnom vremenu). Vreme trajanja tehnološke zrelosti kupusa zavisi i od spoljašnih temperatura, pa leti taj period traje kraće, dok je u jesen relativno duži. Glavice se seku nožem, pregibom u jednu stranu. Nož za berbu treba da bude oštar (čime se umanjuje broj pokušaja pri odsecanju glavica), a stablo treba preseći ravno, sa dva do četiri rozetna lista koja zatvaraju glavicu.

Berba nedozrelih glavica smanjuje prinos i umanjuje životni vek kupusa tokom čuvanja. Glavičasti kupus se može brati ručno, polumehanizovano i mehanizovano. Ručna berba se obavlja sukcesivno, pa su kod ranih sorti uobičajene dve do tri berbe, a kod srednje ranih i kasnih jedna do dve berbe. Za mehanizovanu berbu kupusa potrebno je da površina parcele bude ravna, da ima jednak razmak između redova, prave redove i ravnomeran razmak unutar redova. Glavice treba u isto vreme da sazrevaju i da budu sličnih dimenzija. Takođe, važno je da tvrdoća glavica bude velika i da visina stabla bude približno ista. Mehanizovana berba najčešće se izvodi jednofazno, primenom jednorednog ili dvorednog kombajna. Mehanizovana berba je jednostavniji i brži proces od ručne, ali s obzirom na to da može uzrokovati povrede glavica, koristi se kod kupusa za preradu pre nego za svežu upotrebu. Cilj selekcije je da se dobiju biljke koje u što kraćem roku uspeju da zaviju glavice, što će omogućiti mehanizovanu berbu.

Berba glavica sorti počinje kada prvi ovojni list na glavici pukne i kada je na parceli nekoliko glavica sa sličnim efektom (30-40% glavica te sorte je tehnološki zrelo i sa dobrom zbijenošću), pa za 10-14 dana može da se organizuje druga berba, a u zavisnosti od agroklimatskih uslova, za nedelju-dve, i treća. Kupus namenjen čuvanju se uglavnom ubira ručno. Obrane glavice ne treba izlagati suncu, već ih treba prskati vodom (u vidu spreja) do pakovanja, kako ne bi došlo do dehidriranja i pregrevanja. Kupus se najčešće pakuje u kartonske kutije i mrežaste vreće težine 25-30kg.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here