Završava se proces preregistracije na severu Kosova

0
41

Građani u četiri opštine na severu Kosova koji svoje KM (Kosovska Mitrovica) tablice nisu preregistrovali na RKS (Republika Kosovo), od 16. decembra neće smeti da učestvuju u saobraćaju.

KM tablice izdaju organi Srbije ali ih Kosovo smatra nelegalnim. Preregistracija isto važi i za druge tablice, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija, kao što su PR (Priština), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i tako dalje, potvrdila je za RSE Nora Fetoši (Fetoshi), portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova. Ove tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute pre desetak godina, ali su se do sada KM tolerisale u četiri opštine na severu. “Nakon isteka ovog roka, odnosno nakon 15. decembra, građani koji nisu registrovali svoje automobile ni nakon odluke koju je donela Vlada Kosova, računaće se kao vlasnici neregistrovanih automobila i njihova vožnja neće biti dozvoljena”, rekla je Fetoši.

Ona objašnjava da će redovna policija najpre zaustavljati vozila s KM tablicama i oduzimati ih uz kaznu, a ukoliko se isti automobil bude kretao bez tablica, policija će ga konfiskovati. Rok za preregistraciju ovih vozila je trebalo je da istekne 1. decembra, ali ga je Vlada Kosova produžila na još 15 dana iz tehničkih razloga. Prema podacima Vlade Kosova, od 1. novembra do 14. decembra 3.405 građana je svoje srpske tablice zamenilo sa kosovskim, uglavnom u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić. Tokom celog procesa od godine, ukupno 4.210 automobila je preregistrovano na RKS.

Pitanje KM registarskih tablica je aktuelno od prošle godine i izazvalo je niz kriza na severu Kosova, izlazak Srba iz kosovskih institucija, proteste i barikade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here