Šef posmatračke Misije Crta Raša Nedeljkov ocenio je danas da zbog obima i vrste nepravilnosti rezultati beogradskih izbora ne odražavaju slobodno izraženu volju birača koji žive u Beogradu.

Misija Crta zahteva da tužilaštvo nepristrasno ispita navode o krivičnim delima u izborima i izbornoj kampanji, izmenu zakona o lokalnim izborima tako da se pravo glasanja na lokalnim izborima stiče tek sticanjem prebivališta građana u trajanju od šest meseci, da birački spisak bude transparentniji, i da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da sprovede nezavisnu reviziju biračkog spiska. Oni traže i da se kancelarijama javnih beležnika poveri isključiva nadležnost za overu potpisa podrške birača u procesu kandidovanja.

Rezultati beogradskih izbora ostaće sporni u slučaju da izostane odlučna reakcija institucija u pravcu identifikovanja konkretnih osoba i mehanizama koji su korišćeni za koruptivne radnje u cilju preoblikovanja izborne volje građana, rekao je Nedeljkov. On je naglasio da su na pet odsto biračkih mesta na parlamentarnim izborima i devet odsto mesta na beogradskim izborima zabeležene nepravilnosti koje su neposredno kompromitovale rezultate. Nedeljkov je dodao da su zabeležene drastične zloupotrebe prava birača, zakona i institucija na izborni dan i da su se parlamentarni izbori udaljili od standarda za demokratske i poštene izbore. On je ukazao da su primećeni unapred popunjeni birački listići i nezakonito prisustvo trećih osoba na biračkim mestima, posebno u Beogradu, da je se do kraja dana u Beogradu utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženi slučajevi da se neko potpisao u izvod iz biračkog spiska umesto birača, u poređenju sa prvom polovinom dana. „Biračka mesta su zatvorena u okolnostima zabrinjavajućeg porasta broja slučajeva vođenja paralelne evidencije unutar i izvan biračkog mesta, organizovanog dovođenja birača, sumnjivog kruženja automobila oko biračkih mesta“, rekao je Nedeljkov i dodao je  da  izborni dan obeležila povreda tajnosti glasanja i neproveravanja identiteta građana.