Već 48 sati nivo zagađenja vazduha na opasnom nivou u Srbiji

0
39

Kao i juče, jako zagađen vazduh beleži se na više lokacija u Srbiji, a po nivou zagađenja prednjače pojedine merne stanice na teritoriji Beograda.

Vazduh je nad Srbijom zagađen već 48 časova zbog visokog vazdušnog pritiska i odsustva vetra, a to su meteorološki uslovi koji pogoduju tome da se polutanti zadržavaju niže pri tlu i da im je koncentracija veća. Sa indeksom zagađenja vazduha od 286, što kvalitet čini „veoma nezdravim“, Čačak je ovog jutra bio najugroženiji grad u Srbiji. „Nezdrav“ vazduh je i u Zemunu, Pančevu, Vračaru, Čukarici, Subotici i Novom Sadu, a Beograd je ukupno rangiran na 18. mesto svetskih metropola sa najzagađenijim vazduhom.

Državni monitoring zagađenja vazduha Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) ovog jutra pokazao je da je situacija još lošija nego pre 24 časa. Naime, ljubičastom bojom koja označava „jako zagađen“ vazduh označeni su Novi Pazar sa koncentracijom od 145 mikrograma po kubnom metru, zatim Smederevo (140), Čačak (136), Užice (114) i Kosjerić (112 mikrograma po kubnom metru).

Na teritoriji Beograda, kako pokazuju merni instrumenti, „jako zagađen“ vazduh je kao i juče na mernoj stanici Ugrinovačka, gde su izmerene rekordne vrednosti,5 čestica od 164 mikrograma po kubnom metru, uz zagađenje od 196 mikrograma po kubnom metru.

Svemu, kako su ranije objašnjavali meteorolozi i stručnjaci za zaštitu životne sredine, kumuju meteorološki uslovi koji su bili aktuelni i juče i jutros – visok vazdušni pritisak i nepostojanje vetra koji bi štetne materije transportovao van urbanih sredina, zbog čega se sve ono što emituju zagađivači, od termoenergetskog sektora do individualnih ložišta, zadržava pri tlu.

Umesto da zagađujuće materije, dakle, budu u atmosferskom sloju od kilometar visine, one pod ovakvim meteorološkim uslovima ostaju spuštene do par stotina metara visine iznad tla, zbog čega im je i nivo koncentracije viši.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here