Ministarstvo za brigu o selu – Rezultati rada u 2023. godini

0
52

Jedan od najzapaženijih programa Ministarstva za brigu o selu u 2023. godini je Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće, kroz koji je obezbeđeno 980 kuća širom Srbije, istaknuto je na današnjem predstavljanju rezultata rada Ministarstva.

Od početka programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće 2020. godine, dodeljene su subvencije za kupovinu ukupno 2.650 seoskih kuća širom Srbije, čime je krov nad glavom dobilo više od 10.000 ljudi, od čega 3.500 dece. Čak trećina novih stanovnika sela i vlasnika kuća zamenilo je gradske adrese za seoske, a od prvih prijava na konkurs pokazalo se da su najmlađi i najhrabriji, jer je prosek godina novih vlasnika kuća 29,8 godina. Vojvođanska sela prednjače po broju novih komšija, a naročito u Somboru gde je useljeno čak 151 kuća. Rekorder je Bačko Petrovo Selo u opštini Bečej, sa 82 doma, seoske kuće useljene su i u naseljima Knjaževca, Pirota, Dimitrovgrada, a selo Željuša, sa 12 useljenih kuća, postalo je svojevrsni simbol ovog programa.

Predsednik Komisije za dodelu ovih sredstava je rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, a zamenik agroekonomista Milan Prostran. Đokić je u ime Komisije apelovao da se ovaj program nastavi i u narednoj godini, i poželeo da tada bude još veći broj prijavljenih za ova sredstva.

Značajan program koji je sprovelo Ministarstvo za brigu o selu je i Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva, čime je rešen problem prevoza za oko 1.200 sela i više od 400.000 stanovnika. Samo u toku ove godine prevoz za svoja sela dobilo je 26 lokalnih samouprava, a ukupno 61 od početka programa. U grupi najnerazvijenijih i devastiranih je 35 lokalnih samouprava, dok se 23 lokalne samouprave nalaze u pograničnim područjima, a 31 nije do sada imalo organizovan gradski ili prigradski prevoz.

Manifestacija Miholjski susreti sela koju je pre tri godine osmislio i zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem utemeljio Krkobabić, takođe ističe brigu Ministarstva o selu. Kroz Program su odobrena sredstva za održavanje 250 ovih manifestacija u više od 1.800 sela širom Srbije, koja su između ostalog obuhvatala sportska takmičenja, seoski višeboj, izložbe, folklorni nastupi, smotre tradicionalnih jela. Ovogodišnji susreti u 1.500 sela, 95 opština i gradova, sa 200.000 učesnika i posetilaca bili su rekordni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here