Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore za energetsku sanaciju za 147 domaćinstava na Paliluli, a ukupno je za subvencije u toj beogradskoj opštini obezbeđeno više od 17 miliona dinara, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

„Palilula je peta opština u Beogradu u kojoj građani dobijaju ugovore za energetsku sanaciju svojih domaćinstava, a broj ugovora ove godine je kao u prethodne dve godine zajedno“, rekla je ministarka i dodala da će javni poziv na toj opštini biti otvoren dok se ne iskoriste sva sredstva. Prema njenim rečima, do sada je širom Srbije oko 2.000 građana u više od 30 jedinica lokalnih samouprava dobilo ugovore i mogu da počnu sa radovima, od čega u Beogradu oko 330. „Država se potrudila da to bude lakše i na različite načine podstičemo štednju, kroz subvencije, popuste za racionalnu potrošnju i olakšice za najugroženije“, kazala je ministarka. Kako je naglasila, čak 30 odsto domaćinstava u oktobru iskoristilo je maksimalan popust od 40 odsto za racionalno korišćenje energije, a oko 160.000 najugroženijih ove zime ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje.

Ona tvrdi da povećanje energetske efikasnosti nije posao koji se završava u jednoj godini, već jedan od strateških ciljeva. „Obezbedili smo dovoljno novca da i u naredne četiri godine podržimo građane da smanje potrošnju i očekujemo da oko 50.000 domaćinstava bude obuhvaćeno subvencijama“, poručila je Đedović Handanović. Takođe, za energetsku sanaciju u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, biće produžen javni poziv do početka februara, u okviru posebnog programa, koji država finansira, rekla je Handanović, dodajući da će oko 500 zgrada biti obnovljeno u okviru programa u celoj Srbiji, odnosno blizu milion kvadratnih metara. „Za izradu kompletne dokumentacije i polovinu troškova radova obezbeđena su bespovratna sredstva, a preostalih 50 odsto građani će moći da otplate u periodu od 10 godina, pri čemu bi im računi za grejanje ostali isti ili neznatno veći nego pre učešća u programu“, navela je Đedović Handanović.