Kurti – Odluka o tablicama posle poteza Srbije

0
109

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, na sednici Vlade, da će odluka o slobodnom kretanju vozila sa srpskim tablicama na teritoriji Kosova biti doneta tek kada bude potvrđeno da Srbija istu odluku sprovodi za vozila sa kosovskim tablicama na svojoj teritoriji, prenosi Reporteri.net.

Kurti je istakao da je odluka o tablicama usledila posle više od 10 godina nesprovođenja sporazuma. Upotreba registarskih tablica usledila je posle dve godine zaoštravanja situacije na severu, a odnedavno i kao pokušaj da se umanje kritike međunarodne zajednice nakon neregularnosti i prevara u tamošnjem izbornom procesu, dodao je Kurti. Tako treba čitati ovu akciju Srbije, a ne konstruktivnu i korak ka normalizaciji na osnovu pisma i osnovnog sporazuma, to je još jedan manevar zarad vlasti u Beogradu, konstatuje Kurti. Naš stav po pitanju registarskih tablica je zasnovan na principu reciprociteta, nastavićemo da budemo principijelni i konstruktivni, donećemo našu ekvivalentnu odluku kao pitanje recipročnih međudržavnih odnosa, čim naša granična policija dokumentuje i potvrdi da Srbija nesmetano i u potpunosti sprovodi svoju odluku, objasnio je Kurti.

Trenutno vozači koji na teritoriji Kosova upravljaju vozilom sa srpskim tablicama preko državnih simbola moraju da stave bele nalepnice. Isto pravilo važi za vozače koji upravljaju automobilom sa kosovskim tablicama na teritoriji Srbije, ali će se tako nešto promeniti od 1. januara 2024. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here