Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović uručila je danas ugovore o subvencijama za energetsku efikasnost za 108 domaćinstava na beogradskoj opštini Zvezdara.

Đedović Handanović je istakla da su za građane Zvezdare Ministarstvo i lokalna samouprava obezbedili ukupno 20 miliona dinara za subvencije kojima ih podržavaju u tome da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene kotlove ili ugrade solarne panele. Ministarka je navela da se na Gradskoj opštini Zvezdara oko 180 domaćinstava prijavilo na javni poziv, a broj dodeljenih ugovora biće više od dva puta veći nego u prethodne dve godine zajedno. Ona je građanima izrazila zahvalnost na tome što doprinose da kao država ostvarimo ciljeve u oblasti energetske efikasnosti, dodavši da štedeći energiju vodimo pre svega računa o svom novčaniku, ali i pomažemo energetskom sistemu, smanjujemo emisije štetnih gasova i doprinosimo zdravijoj životnoj sredini. Prema njenim rečima, više od 2.000 domaćinstava širom Srbije dobilo je do sada ugovore o subvencijama za energetsku sanaciju domaćinstava u okviru javnih poziva koji se sprovode u 131 gradu i opštini u Srbiji. Đedović Handanović je napomenula da su obezbeđena sredstva da u 2023. godini, kao i u naredne četiri godine, ukupno 50.000 domaćinstava dobije subvencije za energetsku efikasnost.

Ministarka je ukazala na to da je maksimalne popuste za racionalnu potrošnju energije od 40 odsto iskoristilo 30 odsto domaćinstava u oktobru, a oko 160.000 najugroženijih, uključujući i penzionere, ostvarilo je pravo na olakšice na računima za struju i gas, odnosno grejanje. Za one koji žive u stambenim zgradama koje su priključene na sistem daljinskog grejanja biće produženi javni pozivi do početka februara, u okviru posebnog programa (Javni ESCO) koji se sprovodi u 15 gradova i opština sa ciljem da napravimo uštede i bolje upravljamo potrošnjom energije za zagrevanje i hlađenje stanova, poručila je ona. Predsednik Gradske opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao je da je ta lokalna samouprava samo u poslednje dve godine realizovala devet projekata u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, od čega tri sa Ministarstvom rudarstva i energetike, kao i da je prvi solarni panel iz subvencija države postavljen upravo na toj opštini.

Nastavićemo da ulažemo u mere energetske efikasnosti, i to pre svega zbog zdravlja stanovništva i smanjenja potrošnje fosilnih energenata, koji zagađuju životnu sredinu i umanjuju kvalitet života svih nas, istakao je Jeremić.