Ministarstvo turizma i omladine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Vlada danas usvojila Uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u našoj zemlji, kojom se maksimalna vrednost vaučera povećava sa 5.000 na 10.000 dinara.

Prijava građana za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji počinje od 15. januara na šalterima Javnog preduzeća „Pošta Srbije” na teritoriji cele zemlje. Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, lica starija od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju, kao i zaposleni sa primanjima do limita koji je povećan na maksimalnih 80.000 dinara mesečno.

Takođe, prijavljivanje ugostitelja zainteresovanih da učestvuju u sistemu dodele vaučera biće omogućeno preko sistema eTurista od 31. decembra, a prva lista ugostitelja biće objavljena na sajtu Ministarstva turizma i omladine 8. januara.

Krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar 2024. godine, navodi se u saopštenju.

Vaučeri za odmor se mogu koristiti: za usluge smeštaja, u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera, u trajanju od najmanje pet noćenja.

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu. Uz prijavu za vaučere, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid. Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 80.000 dinara, mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta. Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera kao što su ime prezime, adresa, JMBG.