Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević izjavio je za N1 da opozicija okupljena oko liste Srbija protiv nasilja ima plan za dalju borbu da se rezultati izbora od 17. decembra ne priznaju.

„Imamo plan kako ćemo se boriti, a to je kroz domaće i međunarodne institucije, takođe ćemo se boriti i na ulici, a to znači da ćemo pozvati i građane. Blagoveremeno ćemo ih obavestiti kad dogovorimo naredni termin“, rekao je Milovojević.

Kopredsednik stranke Nebojša Zelenović, kaže da se u koaliciji Srbija protiv nasilja i dalje razgovara šta da se uradi sa osvojenim odborničkim i poslaničkim mandatima.

„Pitanje oko mandata je da li mi verujemo da ćemo delegitimizovati skupštinu ako u njoj nema 65 poslanika? Čuo sam puno argumenata. Moje uverenje je da bi neprihvatanje mandata značajno ubrzalo i dovelo do toga da imamo izbore u roku ne dužem od 6 meseci. Dodaje da je siguran da bi proevropska opozicija, da se nije okupila oko liste SPN, prošla gore nego desnica na ovim izborima.

Sagovornici su saglasni su da je do prekrajanja izborne volje građana na nedavno održanim izborima došlo i da je, kako navode, izborna krađa očigledna.

Prema rečima Milivojovića, stručni tim DS bavio se analizom relevantnih dostupnih podataka državnih organa i utvrdili su da je u birački spisak od 2020. godine do 2023. protivpravno upisano 98.135 birača. „Nije reč samo o građanima iz Republike Srpske, reč je i o građanima Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i drugih država. Reč je o skandaloznom izbornom inženjeringu.

U Beogradu je od 4. aprila 2022. do 30. novembra 2023. protivpravno upisano 15.956 birača, a u periodu od 2020. do izbora 2022. imamo najmanje 15.387 takvih birača“, objašnjava Milivojević.

Zelenović ističe da se borba za nepriznavanje izbornih rezultata vodi na nekoliko frontova. „Mi ovde imamo situaciju neviđene izborne krađe, imamo to da smo uhvatili u krađi počinioce. Mi vodimo borbu na nekoliko frontova, jedan od njih je ono što radi pravni tim SPN koji piše žalbe na te rezultate izbora i vodićemo borbu sve dok se rezultati izbora ne ponište zbog takve izborne krađe. Moramo iskoristiti sve pravne procedure koje nam država stavlja na raspolaganje“, navodi Zelenović.