“Ptice moje hranilice”

0
29

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da će od 19. do 21. januara organizovati akciju brojanja ptica koje žive u čovekovom neposrednom okruženju “Ptice moje hranilice”.

Društvo poziva sve ljubitelje prirode širom Srbije da prihranjuju ptice, posmatraju ih, prebroje i podatke dostave preko veb-sajta hranilice.pticesrbije.rs, prvog u Srbiji posvećenog isključivo zimskoj prihrani ptica.

Ovo je peta godina zaredom kako organizujemo akciju građanske nauke, te smo povodom ovog malog jubileja pokrenuli i poseban veb-sajt na kojem postoji obilje informacija o tome kako, čime i kada prihranjivati ptice, koje to vrste vole da posećuju hranilice i kako ih prepoznati, kako ih brojati a kako dostaviti podatke, rekla je Nataša Jančić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo objašanjava da se hranilica za ptice može napraviti i od obične plastične flaše, koja će se redovno dopunjavati sirovim i neposoljenim suncokretom, ovasom, lomljenim kukuruzom, a zatim je postaviti na terasu, u dvorište, ispred zgrade, u park.

Sve što je potrebno da uradite jeste da od 19. do 21. januara izdvojite sat vremena tokom kojih ćete posmatrati i zabeležeti vrste ptica i njihovu brojnost, navode u Društvu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here