Iz Instituta za transfuziju krvi apeluju – Rezerve krvi nedovoljne za potrebe zdravstva

0
15

U ovom trenutku svi davaoci krvi su dobrodošli, odnosno svi zdravi građani, a najveći problem je sa A i nultom krvnom grupom, i pozitivnom i negativnom, poručuju iz Instituta za transfuziju krvi.

Jednoipodnevne rezerve krvi nisu rezerve sa kojima se mogu snabdeti sve potrebe zdravstvenih institucija, potrebno je najmanje 1.500 jedinica krvi na nedeljenom nivou, dok je optimalni iznos 2.000 jedinica krvi, izjavila je Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi. Ona je rekla da je prošle nedelje prikupljeno 1.010 jedinica krvi i da se može reći da je to uobičajeno za prve dve nedelje januara, ali da sada mora da se uhvati brži tempo.

“U ovom trenutku svi davaoci krvi su dobrodošli, odnosno svi naši zdravi građani, a najveći problem je sa A i nultom krvnom grupom, i pozitivnom i negativnom”, navela je Rodić. Dodala je da je vreme raspusta i praznika izazovno kada se govori o zalihama krvi. “Veliki broj ljudi maltene nije radio do juče. Spojili su sve ove praznike, a krv je potrebna svakoga dana, tako da je jako značajno da održimo svakoga dana taj kontinuitet dovoljnog priliva jedinica krvi”, istakla je Rodić.

Podsetila je da krv mogu dati zdrave osobe starije od 18, a mlađe od 65 godina. “Ako neko ima prehladu ili grip, mora sačekati da u potpunosti ozdravi, a ukoliko neko pije antibiotike, treba da sačeka sedam do 10 dana nakon poslednje popijene tablete”, objasnila je Rodić. Prilikom davanja krvi potrebno je popuniti upitnik koji sadrži pitanja o zdravstvenom stanju i stilu života, sledi kontrola nivoa hemoglobina i lekarski pregled, a nakon toga davanje krvi.

Institut za transfuziju krvi radi svakog radnog dana od sedam do 19 časova, a subotom od osam do 15 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here