Đedović – Nastavak povezivanja sa susedima u energetskom sektoru

0
24

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas u Atini da Srbija planira da nastavi da radi na povezivanju sa susedima u sektoru gasa, prenosne električne energije i transporta nafte, što je uslov veće energetske sigurnosti i daljeg napretka u oblasti energetike.

Đedović Handanović, koja učestvuje na Ministarskom sastanku Grupe na visokom nivou o energetskoj povezanosti Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC), istakla je da je energetska sigurnost Zapadnog Balkana ujedno i energetska bezbednost Evrope. To je istovremeno, kako je dodala, i glavna tema za bolje povezivanje kako bismo imali veću sigurnost snabdevanja kroz energetsku infrastrukturu, ali i kroz transformaciju sektora električne energije, koji je prioritet u energetskoj tranziciji. Ona je navela da je, kada je reč o Srbiji, tema razgovora bila i izgradnja reverzibilnih hidroelektrana, pre svega RHE Bistrica.

Prema njenim rečima, namera je da se sa Rumunijom dodatno pojača povezanost, imajući u vidu da je u planu proširenje kapaciteta hidroelektrana na Đerdapu, a u perspektivi i gradnja nove reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3. Regionalno povezivanje nam je važno i kako bismo izgrađene nove kapacitete iz OIE mogli lakše i brže da integrišemo na mrežu, rekla je ministarka. Đedović Handanović je istakla da će posle gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, naša zemlja raditi na povezivanju i sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, što će doneti dodatne izvore gasa u slučaju potrebe, dok je u naftnom sektoru prioritet gradnja novog naftovoda između Srbije i Mađarske. Ona je prenela da se razgovaralo i o vodoniku kao energentu budućnosti, za koji se Srbija priprema kroz donošenje neophodne regulative za razvoj vodonika, kao i kroz razgovore o mogućnostima za proizvodnju ovog energenta u našem industrijskom sektoru. Ministarka je ukazala i na planove za razvoj prenosne mreže, naglasivši da ćemo sa Mađarskom duplirati prenosne kapacitete, a u perspektivi i sa Bugarskom, izgradnjom Centralnobalkanskog koridora, dok ćemo se završetkom Transbalkanskog koridora povezati bolje sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom i Italijom. Prema njenim rečima, Srbija je prepoznata kao lider u zelenoj energetskoj tranziciji u okviru Energetske zajednice zbog napretka koji je ostvaren u prethodnih godinu dana u oblasti dekarbonizacije i reformama sprovedenim u energetskom sektoru. Povezivanje sa zemljama članicama EU, ali i ostalim susednim zemljama, digitalizacija i pravovremena izgradnja prekogranične energetske infrastrukture neophodni su nam da bismo osigurali stabilnost snabdevanja. Za to su potrebne investicije i očekujemo snažnu podršku međunarodnih partnera i EU na ovom putu, rekla je ministarka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here