Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Kako je rekao, sastanak sa Lajčakom je bio „konstruktivan i veoma korektan“.

– Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine. Ponovio sam spremnost Republike Srbije da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Republike Srbije i Povelje UN – napisao je Vučić na svom zvaničnom Instagram nalogu nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom. Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu u novembru prošle godine. Lajčak dolazi u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa. Lajčak je u Davosu izjavio da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica.