Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, referisanju o rezultatima analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu, u Domu Garde na Topčideru.

Referisanju su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i najodgovornije starešine u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Predsednik Vučić istakao je da je tokom današnjeg sastanka razgovarano o unapređenju kapaciteta i da je zaključeno da je Vojska Srbije održala i unapredila svoje operativne sposobnosti u prethodnim godinama, dodajući da smo to skupo platili u finansijama, kao i da ćemo ove i sledeće godine platiti još više, jer za dve i po godine dolazi više od 500 novih oruđa samo iz domaće industrije. Predsednik Republike najavio je, takođe, da će se nastaviti sa ulaganjem i u sve fabrike namenske industrije i zavode. Tokom obilaska statičkog dela prikaza sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, predsednik Vučić istakao je da moramo strahovito da ubrzavamo dalje naoružavanje Vojske Srbije i da snažimo domaću industriju, da imamo bolju popunu jedinica te najavio nove jedinice opremljene dronovima. On je ocenio da to neće biti lako finansijski ispratiti, ali moramo da se oslonimo na svoje kapacitete.

Ministar Vučević naglasio je da je Vojska Srbije danas upoznala državno rukovodstvo, pre svega predsednika Republike i vrhovnog komandanta, sa analizom stanja operativne i funkcionalne osposobljenosti Vojske Srbije za 2023. godinu.

Na analizi, kojom je rukovodio general Mojsilović, razmatrana je bezbednosna situacija u zemlji i okruženju od uticaja na sposobnosti Vojske Srbije, borbene mogućnosti Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Teritorijalnih snaga, stanje u jedinicama i ukupne sposobnosti Vojske Srbije za realizaciju dodeljenih misija i zadataka. Prezentovan je i dodatno obrazložen predlog Generalštaba Vojske Srbije za stavljanje van snage odluke Narodne skupštine o obustavi obaveze služenja vojnog roka.