Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević predvodio je danas Centralnu državnu ceremoniju povodom Dana državnosti Republike Srbije, kod Spomenika voždu Karađorđu u Orašcu.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, predstavnici državnih institucija Republike Srbije i Republike Srpske, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora i brojni građani. Obeležavanje Dana državnosti počelo je pomenom Karađorđu i ustanicima koji je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom. Tom prilikom, vence na spomenik vođi Prvog srpskog ustanka položili su ministar Vučević i predsednik Republike Srpske Dodik. Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević istakao je da je jedna od osnovnih okolnosti koje formiraju ličnost svakog čoveka njegova prošlost, kao i prošlost njegove porodice, predaka i naroda.

Ministar obrane rekao je da nacije i pojedinci utemeljeni u svom biću imaju veliku prednost, a to je da svesni sebe, svojih mana i vrlina mogu da biraju put uspeha.

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti tradicionalno se održava, uz najviše državne i vojne počasti, u Marićevića jaruzi u Orašcu, gde je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka.