Pčelari na pragu rešavanja pitanja registracije pčelarskih vozila

0
25

U utorak, 13. februara 2024. u Ministarstvu unutrašnjih poslova održan je treći sastanak u vezi rešavanja pitanja registracije pčelarskih vozila.

Sastanak je organizovao Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem i njegovim bliskim saradnicima. Ispred SPOS-a sastanku je prisustvovao predsednik SPOS-a. Naredni sastanak zakazan je za 19. februar 2024. godine. Još jednom su detaljno razmotrene sve opcije mogućih prevarnih radnji ako bi se dozvolila registracija običnih teretnih vozila u pčelarske svrhe. Ideja je da se po hitnom postupku donese Pravilnik, a da se u nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja unesu pčelarska vozila sa neugrađenim košnicama direktno kao deo zakona, odnosno da dobiju svoju kategoriju, te da se problem na taj način sistemski i kvalitetnije reši.

Zahtev SPOS-a je da se kao pčelarska vozila, pod povoljnijim uslovima, mogu registrovati najobičnija teretna vozila (kamioni, kamioni sa prikolicom, kombiji, poluprikolice), a da se ona smeju koristiti isključivo za prevoz košnica, delova košnica, pčelarske opreme, hrane za pčele, i pčelinjih proizvoda i ambalaže za pčelinje proizvode. Na sastnku je donet zaključak da se precizno mora navesti šta se sve može voziti takvim vozilima, kako se nešto bitno ne bi zaboravilo. Pčelari treba da svoje predloge po ovom pitanju pošalju do petka 16. februara, sa spiskom svega što se sme prevoziti, a ima veze sa pčelarstvom. Drugi zaključak je da se što kvalitetnije mora definisati termin pčelarskog vozila sa neugrađenim košnicama. Pčelari svoje predloge na ovu temu mogu da pošalju do 16. februara.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here