Objavljen je prvi pravilnik iz IPARD 3 programa, bespovratno od 20.000 do milion evra

0
22

Objavljen je Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (Mera 1) u okviru IPARD 3 programa. Njime su propisani uslovi za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u okviru IPARD 3 programa za Republiku Srbiju za period 2021–2027. godine.

Očekuje se da će Ministarstvo poljoprivrede ubrzo raspisati i prvi javni poziv iz IPARD 3 programa. Biće to konkurs za izgradnju i opremanje objekata u sektorima mesa, mleka, voća, povrća, grožđa, ribe, jaja i žitarica, a iz IPARD fonda opredeljeno je 4,8 milijarde dinara. Osim izgradnje moći će da se konkuriše i za podizanje zasada voća, povrća i loze. Ovim pozivom neće biti obuhvaćena nabavka traktora i poljoprivredne mehanizacije, to se, prema planu koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, očekuje na jesen 2024. Objavljen pravilnik za Meru 1 ima izmena u odnosu na prethodne pravilnike, iz IPARD 2 programa. IPARD podsticaji utvrđuju se u procentualnom iznosu od odobrene vrednosti prihvatljivih troškova, odnosno od vrednosti osnovice za obračun konačnog iznosa IPARD podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom, i to u iznosu od: 1) 60% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova;  2) 65% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova – ako se u planinskom području nalaze: svi objekti koji su predmet investicije u izgradnju objekta, ili sva gazdinstva sa mlečnim kravama u sektoru mleka, odnosno svi objekti sa odgovarajućom vrstom životinja u sektoru mesa, jaja i ribarstva, ili sve katastarske parcele upisane u Registar na kojima se obavlja primarna poljoprivredna proizvodnja biljnih kultura u sektoru voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja; 3) 70% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova – ako je podnosilac zahteva: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili preduzetnik, mlađi od 40 godina starosti na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta, ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja. Dodatnih 10% može se ostvariti ako je reč o investicijama u upravljanje otpadom i otpadnim vodama i proizvodnji i skladištenju energije iz obnovljivih izvora. Najviši ukupan iznos IPARD podsticaja ne može preći iznos od 75% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova po zahtevu.

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra. Podsetimo, do sada je najmanji iznos bio 5.000 evra. U periodu sprovođenja IPARD III programa, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom u ukupnom maksimalnom nominalnom iznosu od 2.000.000 evra. Konkurisati mogu fizička lica, preduzetnici i zemljoradničke zadruge. Svi oni moraju imati registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu. U okviru Mere 1, za koju je objavljen ovaj pravilnik, moći će da se konkuriše za izgradnju i opremanje farmi, hladnjača, objekata za skladište, plastenika, staklenika, podizanje i opremanje voćnjaka, vinograda…, a potom za nabavku traktora i mehanizacije.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here