Centar za socijalni rad Novi Sad – Kada postoji sumnja u zanemarivanje naša obaveza je da reagujemo

0
93

Direktorka Centra za socijalni rad u Novom Sadu Jelena Zorić izjavila je da ta ustanova ne otima i ne oduzima decu, već ih izmešta kad postoji osnovana sumnja za zanemarivanje, jer je to njihova zakonska obaveza, i istakla da fokus javnosti treba da bude na deci i na brizi roditelja o njima.

Na konferenciji za medije povodom slučaja porodice Mihaljica, Zorić je rekla da je Centar za socijalni rad reagovao po pozivu policije zbog požara u stanu i da se požar dogodio zbog nehigijenskih uslova koji su tada zatečeni. “Ani Mihaljici oduzeta su tri maloletna deteta, a zbog požara su najpre izrečene hitne mere u trajanju od 48 časova. Sud je zatim ukinuo i preinačio tu odluku, a ukidanje hitne mere je samo ukidanje zabrane kontakta između roditelja i deteta, ne i vraćanje dece”, navodi Zorić. Ona je naglasila da su deca izmeštena i jer je slučaj već duže poznat Centru za socijalni rad.

Maja Raljić iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku rekla je da su postupali u dva predmeta Ane Mihaljice, da nije bilo propusta u radu i da su deca izmeštena radi obezbeđivanja njihove bezbednosti.

Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu u toku je postupak preduzimanja određenih dokaznih radnji protiv osumnjičene A. M. iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz člana 193. stav 1. Krivičnog zakonika, a po krivičnoj prijavi koju je podnela Policijska uprava Novi Sad broj KU-60959/23 30. novembra prošle godine, navodi se u saopštenju Tužilaštva. Iz Tužilaštva navode da će u navedenom postupku prikupiti sve relevantne dokaze radi provere osnovanosti navoda predmetne krivične prijave i utvrđivanja činjeničnog stanja, a u cilju donošenja pravilne i zakonite javnotužilačke odluke. Nakon okončanja postupka, biće doneta javnotužilačka odluka blagovremeno i u skladu sa zakonom, o čemu će javnost biti obaveštena, napominju iz Tužilaštva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here