Struja za privredu od maja mora da pojeftini za 25 odsto

0
69

S obzirom na to da je cena električne energije pojeftinila na evropskim berzama struja za privredu, koju kupuje od Elektroprivrede Srbije, trebalo bi od maja da bude niža za oko 25 odsto, smatra stručna javnost. Privrednici tvrde da će u slučaju da do toga ipak ne dođe, iako to nalaže tržišna logika, raskinuti ugovore o kupovini električne energije sa EPS-om i umesto toga nabavljati je na berzi, jer je tu znatno jeftinija od cene po kojoj ih snabdeva to državno preduzeće.

Da će struja za privredu pojeftiniti nagovestila je i ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović istakavši da nadležni u saradnji sa EPS-om rade na novoj metodologiji obračuna cena za komercijalne potrošače, koji će se snižavati kasnije tokom godine, ukoliko se trenutni tržišni trend nastavi. Ona je dodala da isto važi i za cene gasa. U ovom trenutku privreda koja posluje u Srbiji a ima važeće ugovore sa EPS-om za električnu energiju koju koristi plaća cenu od 120 evra po megavat-satu. U trenutku kada su takvi ugovori bili sklopljeni cene struje na berzama bile su veće od njihovog iznosa za oko deset evra po megavat-satu. U međuvremenu, zima sa kojom smo se suočili bila je prilično blaga što je dovelo do smanjenja potrošnje gasa što se odrazilo na pad cene “plavog energenta” što automatski snižava i cene električne energije.

Sve to je stvorilo uslove da se cena struje za privredu u našoj zemlji snizi, jer je u ovom trenutku ona niža nego ona po kojoj se može kupiti na slobodnom tržištu. Stručnjak za energetiku Željko Marković kaže za Danas da očekuje da EPS snizi cenu struje za privredu za oko 25 odsto. Podsećanja radi, od 1.novembra privreda u Srbiji struju koju dobija od EPS-a plaća 120 evra po megavatu, što je kako tvrdi struka duplo više od proizvođačke cene tog preduzeća. Prvo poskupljenje struje za privredu u prošloj godini zabeleženo je 1. januara kada je sa 95 evra po megavat-satu skočila na 102,6 evra. Do novog poskupljenja struje za privredu došlo je 1. maja takođe, za osam odsto, te se cena sa 102,6 evra popela na 110 evra po megavat-satu. Ono čime su pravdana ta poskupljenja, kao i ona kada je reč o domaćinstvima, jeste aranžman koji je Srbija dogovorila sa Međunarod monetarnim fondom.

Međunarodni monetarni fond je naime obrazložio da je “potrebno povećanje cene struje i gasa da bi se eliminisale sve budžetske subvencije državnim energetskim preduzećima do kraja aranžmana sa MMF i da bi se finansirala preko potrebna investiciona potrošnja u narednim godinama”. Radi se o ranije prihvaćenoj obavezi države Srbije prema MMF-u, kako bi se stvorili uslovi da Elektroprivreda Srbije funkcioniše na osnovu prihoda od prodaje svojih usluga i roba. Inače, aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđa da se cena struje za individualne potrošače i privredu poveća još jednom, i to u maju , ali su nadležni u Srbiji u više navrata istakli da do toga neće doći pri tome negirajući da su razlog za takvu odluku lokalni izbori koji treba da se održe ove godine, kako spekuliše stručna javnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here