Profesor Miloš Banjac o pretvaranju električne energije u vodonik

0
47

Jedan od najperspektivnijih načina korišćenja obnovljivih izvora energije je pretvaranje električne energije u vodonik, rekao je FoNetu profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac.

Profesor Miloš Banjac je u serijalu razgovora Vidokrug ukazao na to da se ceo svet, a naročito Evropa, suočavaju sa nedostatkom energenata zbog iscrpljenosti rezervi nafte, gasa i uglja i želje da se oslobode energetske zavisnosti Rusije i zemalja Bliskog istoka.

Kako je Banjac napomenuo u Srbiji se vodonik koristi za tehnološke potrebe – rafinerije nafte u Pančevu, prehrambenu industriju, kao međuproizvod u proizvodnji amonijačnog đubriva i u Azotari Pančevo.  Banjac je objasnio da je to “sivi” vodonik, u kojem se jedna vrsta goriva pretvara u drugi oblik.

Banjac je rekao da se ove godine očekuje i razmatranje vodonične strategije.

“Ono što u Srbiji treba da se uradi u najskorije vreme je da se uradi još jedna reverzibilna hidroelektrana, jer je to jedan od načina kako možete viškove električne energije da akumulirate u hidropotencijal”, rekao je Banjac.

Banjac se pozvao na podatak da 35 evropskih gradova ima delimično zamenjen gradski saobraćaj autobusima na vodonik.  “Oko 400 autobusa koji idu na vodonik već kruži Evropom. Plan je da u Evropi do 2025. godine bude 1.200 takvih autobusa”, rekao je Banjac i naglasio da bi i Srbija trebalo da se uključi u taj proces. Naveo je primer dve linije gradskog prevoza u Beogradu sa električnim autobusima. rekavši da oni koriste električnu energiju koja se proizvodi iz uglja, tako da i nisu baš ekološki i “zeleni”.  “Ako pogledamo ukupnu emisiju ugljen-dioksida tih autobusa, videćemo da oni emituju više ugljen-dioksida nego da su radili na dizel”, zaključio je Banjac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here