Dačić – NATO bombardovanje SRJ predstavljalo kršenje međunarodnog prava

0
32

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć u Njujorku da je Srbija razočarana zbog toga što je sprečeno da se čuje istina o NATO agresiji na  SR Jugoslaviju 1999. godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar Dačić je na konferenciji za medije u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da je ova tema izuzetno važna za međunarodno pravni poredak i da se, kao što je bombardovanje Srbije bilo izvedeno kao presedan, dogodio jedan presedan na proceduralnom glasanju u Savetu bezbednosti UN.

Dačić je, komentarišući to što je NATO bombardovanje izvedeno zbog navodnih humanitarnih razloga, upitao o kojim humanitarnim razlozima je reč, s obzirom na to da je izvršeno gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

Dačić je izjavio da je od 10. juna 1999. godine, kada je NATO prekinuo bombardovanje SR Jugoslavije, izvršeno više od 9.000 etnički motivisanih napada na Kosovu i Metohiji. Od 10. juna 1999. godine, od dolaska NATO-a, do danas na Kosovu i Metohiji izvršeno je 9.407 etnički motivisanih napada na fizička lica i imovinu, u kojima je 666 Srba i drugih nealbanaca izgubilo život, gde je povređeno 1.471 lice, kidnapovano 1.092, porušeno i spaljeno 33.411 kuća i stanova, oštećeno 232 verskih objekata i 63 kulturno-istorijskih spomenika, rekao je Dačić i dodao da je uništeno i oštećeno 9.750 nadgrobnih spomenika na 275 srpskih grobalja.

Kosovo je želelo otcepljenje od Srbije i za to je koristilo terorističku organizaciju Oslobodilačku vojsku Kosova, uz pomoć zapadnih i islamističkih zemalja, naveo je prvi potpredsednik Vlade, podsetivši da je tzv. OVK bila na listi terorističkih organizacija.On je dodao da o tome postoji jasni podaci o kojima su govorili i pojedini zapadni zvaničnici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here