U Skupštni Srbije počeo je danas prvi sastanak Kolegijuma u novom sazivu parlamenta, a na dnevnom redu je dalji rad na primeni preporuka ODIHR iz Konačnog izveštaja Misije za posmatranje parlamentarnih izbora održanih 17. decembra prošle godine.

Sednici prisustvuju predstavnici  SNS, SPS, JS, PUPS, SVM, SPP, kao i opozicionih koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i predstavnici poslaničkih grupa Mi – glas iz naroda i Mi – glas iz naroda Branimir Nestorović. Na skupštinskom Kolegijumu su i članovi Radne grupe Vlade Srbije za saradnju sa OEBS i ODIHR u Koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa. Sednici predsedava predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Opozicioni poslanici predali su pre početka kolegijuma predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić zahteve za poboljšanje izbornih uslova. Opozicija traži da se pre održavanja bilo kojih izbora formira komisija od predstavnika vlasti, opozicije i relevantnih organizacija civilnog društva koja će imati izvršna ovlašćenja za kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom i reviziju biračkog spiska, navodi se u materijalu koji je podeljen medijima. Zahtevi su i da pre održavanja izbora javni servisi počnu sa profesionalnim i odgovornim izveštavanjem i da  lokalni izbora u svim opštinama i gradovima u kojima treba da se održe, budu održani u isto vreme sa beogradskim izborima. Zahteve su potpisali predstavnici kolalicije Srbija protiv nasilja Marinika Tepić i Miroslav Aleksić i koalicije NADA Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović.