Predstavljanje godišnjeg izveštaja Beogradskog centra za ljudska prava „Ljudska prava u Srbiji 2023“.

0
22

Srbija se po pitanju poštovanja ljudskih prava ne nalazi na dobrom putu, a nasilje u javnom prostoru od strane predstavnika vlasti je bilo sveprisutno prošle godine, rečeno je danas na konferenciji za novinare Beogradskog centra za ljudska prava.

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP) Sonja Tošković izjavila je da Srbija u 2023. godini po pitanju ljudskih prava nije bila na dobrom putu i da je tu godinu obeležilo nasilje.

Tošković je ukazala na nasilje nad ženama i navela da je rodna ravnopravnost nazadovala, kao i pitanja u vezi sa osobama sa invaliditetom i LGBT populacijom.

Programski direktor BCLJP Dušan Pokuševski rekao je da su ozboljno ugroženi principi podele vlasti i osnovnih ljudskih prava.

Pokuševski je istakao da je 13. skupštinski saziv obeležela zloupotreba pravila, da je parlament postao poligon za podizanje tenzija u društvu i tatgetiranje neistomišljenika, a da nije bilo ozbiljne diskusije o zakonima. Govoreći o masovnim ubistvima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Duboni i Malom Orašju, rekao je da su ti događaji otvorili mnoga pitanja koja su ostala bez odgovora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here