Za kim zvoni Zeleno zvono – Obeležavanje 30 godina od otvaranja Pozorišnog kluba Zeleno zvono

0
45

Pokret Novi Optimizam vas obaveštava da će 20. aprila biti tačno 30 godina kako je picerija-galerija-tenis klub Zeleno zvono, iz Prvomajske ulice na obodu grada, došlo i u zgradu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u centru grada Zrenjanina. Tim povodom 20. aprila u zrenjaninskom Lion Pub-u sledi veliko okupljanje prijatelja i saradnika Zelenog zvona, svih onih koji se sećaju i svih onih koji tek dolaze.

„Sada je već izvesno da će prilikom pisanja novije istorije Zrenjanina, posebno mesto biti posvećeno Zelenom zvonu, koji je postao svojevrsni brend ovog grada, tokom poslednje decenije 20. i prvih godina 21. veka”, zapisao je mladi zrenjaninski istoričar dr Filip Krčmar.

Pokret Novi Optimizam vas obaveštava da će 20. aprila biti tačno 30 godina kako je picerija-galerija-tenis klub Zeleno zvono, iz Prvomajske ulice na obodu grada, došlo i u zgradu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u centru grada Zrenjanina. Taj događaj je izazvao veliko interesovanje Zrenjaninaca u to vreme, ali teško je neko mogao i da zamisli značaj tog čina. „Značaj Zvona biće istaknut zajedno sa ostalim kulturnim institucijama grada, čije je aktivnosti često podržavao i ohrabrivao. Te decenije su obeležila brojna poznata imena iz sveta muzike, umetnosti, novinarstva, politike, građanskog aktivizma, književnosti, glume i mnogih drugih oblasti društvenog delovanja. Kao takvo Zeleno zvono je tokom godina postalo nezaobilazno kulturno mesto u Zrenjaninu, koje je pružalo alternativu konvencionalnim kulturnim prostorima”, reči su Krčmara.

 U to vreme Zeleno zvono je bilo domaćin različitim događajima, kao što su koncerti, promocije knjiga, izložbe slika, kulturne manifestacije. Zbog ove raznovrsnosti, urbane atmosfere i raznolikog intelektualnog sadržaja, Zeleno zvono postalo je simbol kulturnog života Zrenjanina i šire. Tim povodom 20. aprila u zrenjaninskom Lion Pub-u sledi veliko okupljanje prijatelja i saradnika Zelenog zvona, svih onih koji se sećaju i svih onih koji tek dolaze. Želimo da uz opasuljivanje bar na trenutak popunimo prazninu i setimo se šta je Pozorišni klub Zeleno zvono značilo svima nama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here