Javni poziv za mere energetske efikasnosti do 29. aprila

0
21

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je resorno ministarstvo raspisalo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine za učešće u projektu „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji” u ovoj godini.

Đedović Handanović je istakla da je obezbeđeno dovoljno sredstava za subvencionisanje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima, kao i da je interesovanje građana za subvencije veliko. Ona je objasnila da je javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren do 29. aprila i da se očekuje da će gradovi i opštine koji potpišu ugovore sa Ministarstvom najkasnije tokom leta raspisati javne pozive za privredne subjekte i za građane. Ministarka je podsetila na to da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora. Prošle godine je bilo opredeljeno 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju približno 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi, čime su, kako je rekla, postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi više od 28.000 automobila. Prema njenim rečima, pomenuti projekat trajaće do kraja 2027. godine, do kada će biti sanirano više od 50.000 domaćinstava širom zemlje.

Takođe, ministarka je ukazala na to da je novitet da se od ove godine izdvajaju značajne subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva. Ona je precizirala da u tom slučaju resorno ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije, čime se pruža podrška socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja. Ovo je samo jedan od pokazatelja brige za najugroženije građane, koji i dalje mogu da se prijavljuju u lokalnim samoupravama za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca i da time ostvare pravo na umanjenje računa za gas, električnu energiju ili grejanje do 50 odsto, poručila je ministarka.

Đedović Handanović je napomenula da su pozivom predviđeni još povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i za opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno učešće Ministarstva i do 70 odsto. Ona je ukazala na to da je energetska sanacija domaćinstava i stambenih i javnih objekata jedan od najvažnijih prioriteta rada Vlade i resornog ministarstva, što je prepoznato i u planu „Skok u budućnost – Srbija 2027”. Takođe, kako je naglasila, država trenutno ulaže nikada veća sredstva u poboljšanje energetske efikasnosti, koja je ujedno i deo energetske i zelene tranzicije. Prema njenim rečima, u Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je važno da se nastavi podrška domaćinstvima da primene mere energetske efikasnosti, čime mogu da ostvare uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a javni poziv je objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here