Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa delegacijom Provincije Hebej u Narodnoj Republici Kini, koju je predvodio Ni Juefeng, sekretar Komiteta Komunističke partije Kine u toj provinciji.

Na sastanku održanom u Pokrajinskoj vladi razgovaralo se o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima intenziviranja odnosa u cilju daljeg razvoja ekonomskih veza. Predsednik Mirović rekao je da su odnosi Srbije i NR Kine najbolji u svojoj istoriji i da ih karakteriše visok stepen uzajamnog poverenja i međusobna podrška u najvažnijim pitanjima, poručivši da su predsednici Srbije i NR Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping stvorili okvire koji su dali podsticaj za razvoj i saradnju pokrajina. Imajući u vidu visok stepen razvijenosti Provincije Hebej, predsednik Mirović je naveo da je za AP Vojvodinu važno da se razgovara o ulaganjima u poljoprivredu i informacioni sektor, ali i druge oblasti od zajedničkog interesa. Sagovornici su se saglasili da obe strane imaju mnogo toga da ponude i u kulturi, sportu, obrazovanju i turizmu, te da su to oblasti sa velikim potencijalom za razvijanje partnerstva i prijateljstva.

„Želimo da povećamo obim investicija u Vojvodini i da podstaknemo kineske kompanije da nastave da ulažu u našu zemlju. Radimo zajedno na mnogim poljima, na velikim infrasturukturnim projektima, i to je odraz pravog prijateljstva naše dve zemlje“, naveo je Mirović. Ni Juefeng istakao je da je delegacija Hebeja u prvoj zvaničnoj poseti AP Vojvodini od potpisivanja Sporazuma dve pokrajine poručivši da su privrednici i preduzetnici iz APV dobrodošli u tu zemlju.

Provincija Hebej je jedna od najrazvijenijih kineskih provincija sa 75 miliona stanovnika i bruto društvenim proizvodom od 550 milijardi dolara. Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, kao i predstavnici Ministarstva nauke i tehnologije i Kancelarije spoljnih poslova Provincije Hebej. Kineska delegacija je nakon sastanka posetila Institut „Biosens“ u Novom Sadu.