Za kim zvoni Zeleno zvono – Tri decenije od otvaranja Pozorišnog kluba Zeleno zvono

0
41

Pokret Novi Optimizam je u subotu 20. aprila organizovao proslavu jubileja – 30 godina od otvaranja Pozorišnog kluba Zeleno zvono u Zrenjaninu.

Građani Zrenjanina, saradnici Novog Optimizma i nekadašnjeg Zelenog zvona, predstavnici društvenog i kulturnog života Srbije, okupili su se u subotu u zrenjaninskom Lion Pub-u kako bi zajedno obeležili sećanje na Zeleno zvono, klub koji je obeležio društveni život i kulturnu scenu grada. Prisećajući se, u prijatnoj i prijateljskoj atmosferi, brojnih koncerata, tribina, promocija knjiga okupljeni su razmenjivali svoja sećanja na Pozorišni klub Zeleno zvono. Oni su ukazali na značaj Zelenog zvona u novijoj istoriji Zrenjanina, navodeći da je postalo svojevrsni brend grada tokom poslednje decenije 20. i prvih godina 21. veka. Klub je, kako su istakli, uticao na lokalnu zajednicu i kulturnu scenu. Osnivač Zelenog zvona Branislav Grubački Guta obratio se okupljenina rekavši da je Zeleno zvono kulturni projekat koji je od samog početka bio fokusiran na proizvodnju raznovrsnih sadržaja.

Posebno mesto u Gutinom obraćanju bilo je za dvojicu nezaobilaznih ljudi koji su svojim umećem i delovanjem u Zelenom zvonu ostavili večno poštovanje svih, koji nažalost nisu više sa nama, a to su Zoran Čarkić Čare i Zoran Mojsin Mojsa, muzički i tehnički urednici i producenti velikog broja događaja u Zrenjaninu i samom Zelenom zvonu.

Okupljenima se najpre predstavio mladi beogradski bend IRIS.

Nakon benda IRIS nastupio je Santos Brothers Band, čiji članovi svoj muzički početak vezuju za Zeleno zvono.

Picerija-galerija-tenis klub Zeleno zvono, iz Prvomajske ulice na obodu grada, pre trideset godina preseljen u zgradu Narodnog pozorišta „Тoša Jovanović“ u centru grada Zrenjanina. Taj događaj je izazvao veliko interesovanje Zrenjaninaca u to vreme, i s vremenom to je postalo kultno mesto. U to vreme Zeleno zvono je bilo domaćin različitim događajima, kao što su koncerti, promocije knjiga, izložbe slika, kulturne manifestacije. Zbog ove raznovrsnosti, urbane atmosfere i raznolikog intelektualnog sadržaja, Zeleno zvono postalo je simbol kulturnog života Zrenjanina i šire.“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here