Ranije su rode svoja velika i teška gnezda pravile od grančica, blata i sličnog materijala, na stogovima slame ili na stablima drveća, ali u poslednjih 40 godina su gotovo u potpunosti premestile svoja gnezda na objekte koje je čovek pravio.

Nakon što pređu put od oko 12.000 kilometara, rode se gotovo uvek vraćaju u isto gnezdo, koje dograđuju i popravljaju tokom čitave gnezdeće sezone. Ljudi su ranije svoje aktivnosti i obaveze u poljoprivredi usklađivali sa dolaskom ptica selica iz Afrike, a među njima su najuočljivije bele rode, stoga je u kulturi ona prepoznata kao simbol rađanja, plodnosti, blagostanja, dolaska proleća i lepog vremena. Bela roda je strogo zaštićena vrsta, te onome koji ruši njihova gnezda, oduzima im jaja, puca na njih ili ih na bilo koji nači uznemirava, prema zakonu sledi novčana ili zatvorska kazna.

Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine. Ove godine se organizuje po osmi put na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja. Organizator popisa je organizacija Naturschutzbund Deutschland (NABU), BirdLife partner u Nemačkoj, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodiće popis na teritoriji Republike Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste. Brojanje se sprovodi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države. Za ovu priliku je napravljena posebna aplikacija za mobilne telefone, a pomoću koje se mogu lako i kvalitetno prikupiti podaci. Za popis se takođe može koristiti i jednostavan formular koji takođe možete preuzeti.

Popis je planiran da se odvija u dva kruga. Prvi u periodu od 22. aprila do 31. maja i drugi krug od 10. juna do 15. jula. Za sprovođenje popisa veoma je važno učešće velikog broja ljudi, ljubitelja ptica i prirode. Ukoliko ste zainteresovani za učešće u popisu, a imate dodatna pitanja možete se obratiti nacionalnom koordinatoru za popis, Kristini Milošević na imejl rode@pticesrbije.rs ili na broj telefona 021/3044925.