U Srbiji svakoga dana tri žene dobiju dijagnozu raka jajnika, a jedna premine ili godišnje od raka jajnika oboli oko 800 žena, dok 450 žena izgubi bitku zbog ove bolesti. Ovo su podaci kojim dočekujemo današnji Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma, pod sloganom „Sreća, pazi snima se“.

Rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta, a prema najnovijim statistikama jedna od 78 žena suočava se sa ovim problemom. U našoj zemlji godišnje od raka jajnika oboli oko 800 žena, dok ova bolest odnese više od 450 života. Svakog dana u Srbiji tri žene obole, a jedna umre od najsmrtonosnijeg ginekološkog karcinoma.

U cilju borbe protiv ove razočaravajuće statistike, važno je što ranije otkrivanje bolesti i svesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje. Nažalost, ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato se ne sme propustiti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje.

„Rak jajnika jeste najsmrtonosniji od svih ginekoloških maligniteta. Najviše zbog toga što nema specifične rane simptome koji bi ukazali na opasnost. Ima uobičajene simptome – nadutost stomaka, štucanje, mučnina – i oni se najčešće ne vezuju samo za ginekološke organe“, kaže za RTS profesor Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije. Uprkos tome što kancer jajnika spada u retke bolesti, u Srbiji od njega oboljeva šest od 100.000 žena, lekari i pacijenti koji se susreću sa ovim tipom kancera znaju koliko je teško oboljenje.

Kao i većina kancera i rak jajnika je bolest starijeg životnog doba, obično se javlja u postmenopauzi i najčešće je otkrivaju u trećem ili četvrtom stadijumu, kada je stopa petogodišnjeg preživljavanja tek 30 do 40 odsto. „Kada bismo ovu bolest otkrivali u ranim stadijumima, prvom i drugom, procenat petogodišnjeg preživljavanja je 90 odsto. Skoro svaka žena bude izlečena ako rano otkrijemo“, ističe Aleksandar Stefanović za javni servis. Prema njegovim rečima, mora se povećati svest kod žena da se češće javljaju na redovne preglede. Iako se bolest teško otkriva, veća je šansa da se primeti ukoliko žena redovno ide na kontrole.

Rak jajnika zauzima neslavno sedmo mesto od svih maligniteta, a prema najnovijim statistikama jedna od 78 žena suočava se sa ovim problemom. Petogodišnja stopa preživljavanja u ranoj fazi je veća od 90 odsto, ali na žalost kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, preživljavanje ne prelazi 30 odsto. Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika. Neki od njih su godine, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona, gojaznost, kao i genetska predispozicija.