Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom i ambasadorom Meksika Karlosom Isaurom Feliksom Koronom.

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić informisao je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka o spoljnopolitičkim prioritetima nove Vlade Srbije, izrazivši očekivanje da će odnosi dveju zemalja nastaviti da se razvijaju u duhu tradicionalnog prijateljstva, uzajamnog poštovanja i strateškog partnerstva. Đurić je poručio da će Srbija nastaviti da vodi slobodarsku i samostalnu spoljnu politiku zaštite vitalnih državnih i nacionalnih interesa, birajući sama svoje partnere i koristeći sve dostupne šanse za ekonomski i demokratski razvoj. Šef srpske diplomatije je naglasio privrženost Srbije međunarodnom pravu i duhu istinskog multilateralizma, zasnovanog na Povelji UN i Helsinškoj povelji, zahvalivši još jednom na podršci Ruske Federacije u međunarodnim organizacijama i razumevanju za izazove sa kojima se naša zemlja suočava. Srbija će, kako je dodao, nastaviti da bude strateški opredeljena za punopravno članstvo u EU, ali će istovremeno nastaviti da neguje tradicionalna prijateljstva i partnerstva i da unapređuje odnose sa onima sa kojima u prošlosti nije uvek skladno sarađivala. Đurić je, istakavši još jednom duboku kulturnu i istorijsku povezanost Srbije i Rusije, čestitao Bocan-Harčenku Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić izjavio je danas, u razgovoru sa ambasadorom Meksika Karlosom Isaurom Feliksom Koronom, da tradicionalno veoma dobri politički i prijateljski odnosi i uzajamno razumevanje u međunarodnoj areni stvaraju prostor za otvaranje novih oblasti saradnje. Đurić je ukazao na to da Srbija i Meksiko dele snažno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava i opredeljenost za multilateralizam. U skladu s tim, kako je preneo, Srbija je veoma zahvalna Meksiku na doslednoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i razumevanju za stavove sa kojima Srbija tim povodom istupa u međunarodnim organizacijama. Šef srpske diplomatije je konstatovao da postoje brojni neiskorišćeni potencijali za unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa, posebno u domenu poljoprivrede, jer, iako robna razmena u proteklih pet godina beleži konstantan rast, saradnja na polju ekonomije je i dalje znatno ispod realnih mogućnosti dveju država. Đurić je istakao da je za Srbiju veoma važno da i kroz multilateralne kanale, odnosno kroz regionalne organizacije u kojima imamo status posmatrača, poput Organizacije američkih država i Asocijacije karipskih država, nastavi rad na izgradnji što boljih odnosa sa zemljama tog dela sveta, te da se i tu nadamo podršci meksičkih prijatelja.